-LET OP:

-      HIERONDER ZIET U DE VERKORTE VERSIE VAN DE WANDELAGENDA. DE REISGEGEVENS ZIJN WEGGELATEN.

-      Eventuele tussentijdse wijzigingen zijn hierin evenmin verwerkt.

-      Leden hebben de volledige versie van de wandelagenda en evt. tussentijdse veranderingen per e-mail ontvangen.

 

Agenda mei- augustus/september 2019

 

ZATERDAG

11 mei               rondje Meppen              20 km (15 km)                   DR

Na de wandeling door Meppen (met vele prachtige oude boerderijen) lopen we de Mepperdennen in; een bos met daarin twee grote vennen waar we langs komen. Daarna gaan we over rustige land- en graswegen door het stroomdal van de Gees (een beek) op weg naar Boswachterij Gees. Dit stille bosgebied is voorzien van prachtige vennen en een heidegebied waar we langs lopen. Via een stroomdal met een andere beek lopen we via Gees terug naar Meppen (groene wissel 354).

 

ZATERDAG

25 mei                                    Zuidlaren – Eelde               18 km         DR

Een afwisselende wandeling, we steken een paar keer de Drentsche Aa over en we komen langs de Vijftig Bunder, het Noordlaarderbos, de Appelbergen en Vosbergen.

 

AVONDWANDELING OP MAANDAGAVOND

3 juni                 Groningen (van De Held naar CS)        10 km (of minder)

Door het Roege Bos in De Held lopen we naar de Zernike campus. Via het Selwerder park en een stukje van het Noorderplantsoen lopen we terug naar het centraal station.

Bijzonderheden: Dit is de eerste van 3 avondwandelingen, die elke 2 weken plaatsvinden, waarvan er één een stiltewandeling is (17 juni). Alle 3 avondwandelingen zijn tegen de 10 km. Maar je kunt de wandeling zelf inkorten. Er zijn onderweg diverse mogelijkheden om op de bus te stappen. Dit jaar zijn de avondwandelingen op maandagavond.

 

ZATERDAG

8 juni                       Buitenpost-Kollum              17km              FR

Een wandeling over mooie landweggetjes van Buitenpost naar Kollum en een via een bosrijke omgeving langs het mooie Veenklooster met een aantal mooie landhuizen terug naar Buitenpost

 

STILTEWANDELING OP MAANDAGAVOND  STILTE

17 juni        Peizerwolde – Groningen (CS)  10 km (of minder)       DR/GR

Een wandeling door de Onlanden van Peizerwold langs Waterwijk naar het Hoornse Meer. Via de Onlandse Dijk en Hoornsedijk lopen we dan weer terug naar het station.

Bijzonderheden: Voor de mensen die het concept ‘stiltewandeling’ nog niet kennen: tijdens het wandelen lopen we in stilte maar in de bus en tijdens de pauze is er gelegenheid tot gezellig kletsen. Tijdens het wandelen kunnen we dan extra genieten van de natuur of wat je ook maar bezig houdt.

 

 

ZATERDAG

22 juni

Een leuke wandeling die nog bekendgemaakt wordt.Nadere gegevens volgen later, houd dus je mailbox in de gaten!

 

AVONDWANDELING OP MAANDAGAVOND

1 juli     Groningen (van Lewenborg naar CS)           10 km (ofminder)   GR

In Lewenborg wandelen we door het leRoy gebied. Via Wijkpark en Kardingerplas lopen we naar de Korrewegwijk. Via de Oosterparkwijk met het o.a. het blauwe dorp lopen we terug naar het station.

 

ZATERDAG

6 juli                               Waddeneiland Ameland

De gegevens over deze wandeldag komen kort voor de wandeldatum zelf. In ieder geval zijn we deze dag vroeg op pad en in de avond pas weer in Groningen.

De pracht van Ameland hoeven we niet aan te prijzen. Horeca onderweg is er voldoende. We lopen zeker niet meer dan 20 kilometer.

 

ZATERDAG

20 juli                Grijpskerk: Eiland in de akkers              22 km   GR

Over stille plattelandswegjes en rustige fietspaden maken we een flinke en vooral afwisselende tocht. We wandelen door natuurpark De Noorderriet, het imposante gemaal De Watergolf en natuurboerderij Lammerburen. Onderweg genieten we van enorme uitzichten over het Groninger akker- en weidelandschap.

 

ZATERDAG

3 augustus               Rondje Drentsche Aa                  ca 18 km           DR

De wandeling in het Nationaal Park Drentsche Aa start in Anloo. Een gevarieerde rondwandeling met mooie doorkijkjes, houtwallen, bossen en beken zoals het Anloërdiep, het Gastersche diepje en het Oudemolensche diep. We lopen via de Gasterse duinen, waar de heide hopelijk in bloei staat, naar Gasteren waar we halverwege koffie drinken.

 

ZATERDAG

17 augustus            Meppel: Polder Achthoevenslag             16KM          DR

Na het gezellige centrum en de haven (met een prachtige molen) wandelen we door het grote wijkpark Hesselingen en door natuurgebiedje Berggierslanden naar de Achthoevenslagpolder. We wandelen over rustige asfaltwegjes en landwegen dwars doorheen en kunnen we genieten van het weidse, vogelrijke en vooral verstilde polderlandschap. Eenmaal weer in de bewoonde wereld wandelen we door het mooie Wilhelminapark naar het station.

 

ZATERDAG

31 augustus                   Rondje Kropswolde                    17 KM         GR

We lopen door het natuurgebied Duurswold-Westerpolder: verruigde natte graslanden, struwelen, plassen en een moeras. We wandelen in dit gebied over graspaden. De weg vanaf station Kropswolde naar dit gebied gaat over plattelands-asfaltweggetjes en een fietspad. Klein nadeel van de wandeling is het ontbreken van horeca, maar we hopen op een zomerse dag en dan is het lekker rusten in het gras.

 

AGENDA JANUARI – APRIL 2019

 

 

ZATERDAG

5 januari 2019                   Ubbena – Norg                  17,5 km                     DR

We lopen in grote lijnen een stuk van het Jacobspad van Heidenheem (in de buurt van Ubbena) naar Norg. Een wandeling door een landschapstype met van alles een beetje: stukjes wei, akkergebiedjes, houtstruwelen, stukjes bos. Wandelen in een omgeving die rust uitstraalt.

 

 

ZATERDAG

19 januari                          Rondje Niebert                  15 km                       GR

Over schelpenpaden en landwegen wandelen we dwars door het prachtige, lommerrijke coulisselandschap van het Groningen Westerkwartier. We komen door Niebert en Nuis en komen langs Landgoed de Coendersborch en Landgoed het Steenhuis.

 

 

ZATERDAG

2 februari                           Oldehove-Sauwerd                  18km                               GR

Een wandeling door een oud Gronings cultuurland, we komen door leuke dorpjes zoals Saaksum, Ezinge, Garnwerd, Wetsinge. We lopen langs een borg, een wierde en over het Reitdiep

 

                

 

ZATERDAG

16 februari verrassingswandeling

 

Heenreis: Verzamelen Groningen CS om 10.00 uur.

Ieder neemt een wandeling mee, uit deze prachtige wandelingen kiezen we de allermooiste. We gidsen dan met zijn allen deze dag. Belangrijk is om alvast wel de reistijden e.d. vooraf uit te zoeken.

 

ZATERDAG

02 maart                   Grolloo- Borger                ca 18 km.                 DR

 

ZATERDAG

16 maart                                Peize – Paterswolde               19 km.                   DR

We lopen eerst door Peize en dan zuidwaarts naar Winde. Door de Onlanden en het Kluivingsbos bereiken wij het eindpunt.

 

ZONDAG NS boekenweekwandeling Hemelse Berg Arnhem

31 maart           Oosterbeek – Arnhem                15 km                       Gld

Dit jaar weer wat verder weg dan vorig jaar, maar dat wordt dan tijdens de wandeling ook weer genieten van mooie landgoederen, hoogteverschillen en uitzichten over de Rijn. De wandeling begint met villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de operatie Market Garden. Daarna de Hemelse Berg met prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met uitzicht over de rivier. Bij het kerkje van Oosterbeek gaan we de uiterwaarden in. We moeten dan wel geluk hebben dat het water niet te hoog staat. Anders hebben we een alternatief. Tot slot landgoed Mariëndaal.

 

 

ZATERDAG

13 april               Stadskanaal: Vledderbos en Broeklanden       16 km            GR

We wandelen een flink stuk langs een museumspoorlijntje in Musselkanaal. In het Vledderbos wandelen we over gras- en slingerpaden en langs een enorme bosvijver. Na de doorsteek door de Broeklanden van oude kreek de Page belanden we in de bossen van Recreatiegebied Het Page-Dal met ook daar weer prachtige slingerende bospaadjes. Via fraaie, waterrijke parken terug naar het busstation.

 

ZONDAG

28 april                              Uithuizen-Warffum                    18 km                 GR

We wandelen een etappe van het Pronkjewailpad, van Uithuizen naar Warffum via Noordpolderzijl, we lopen dus ook een stukje langs het wad. Het Pronkjewailpad voert ons door een mooi gedeelte van Groningen met onderweg de mogelijkheid om de bezienswaardigheden die we tegenkomen te bezichtigen, dit hoeft natuurlijk niet.

 

                                           

 

AGENDA SEPTEMBER-DECEMBER 2018

 

ZATERDAG

15 September                    Vries-Zeijen-Vries                     18km              DR

Een afwisselende route door landelijk gebied ,bos, heide, langs pingo's en twee leuke drentse dorpjes.

 

 

ZATERDAG

29 september            Ruinen – Beilen                 20 km                       DR

Hoe ver moet je reizen om in Engeland te geraken. Wel, zo’n anderhalf uur en dat zonder boot of vliegtuig. Daar beginnen we onze wandeling: het buurtschapje ‘Engeland’, prachtig gelegen ten noordoosten van het dorpje Ruinen. En van daaruit is het van het ene natuurgebied naar het andere: Dwingeloosche Heide, Lheederzand en Lheebroekerzand. Kortom dit stuk Drenthepad is bijna volledig een natuurwandeling door bos en hei van het Dwingelderveld. En het kan niet op: voordat we in Beilen op de trein stappen doen we ook nog het Terhorsterzand aan.

 

 

ZATERDAG

13 oktober                Hoogeveen-Echten-Hoogeveen          18 km                 GR

Vanaf de rand van Hoogeveen gaan we langs o.a. de Hoogeveensche Vaart naar Echten, om vervolgens via o.a. het Oude Diep op het station van Hoogeveen uit te komen.

 

ZATERDAG

27 oktober 2018       Scheemda: Slag bij Heiligerlee   20 km               GR

Tijdens het eerste deel wandelen we door Scheemda en langs akkerlanden naar Midwolda. Onderweg komen we schitterende herenboerderijen tegen. Daarna wandelen we door de verstilde bossen van Landgoed Ennemaborgh naar Heiligerlee. Het laatste deel gaat over twee fraai beboste Groninger stuwwallen en door weids akkerland.

 

 

 

ZATERDAG

10 november             Norg – Ubbena                           19 km               DR

We lopen een stuk van het Jacobspad van Norg naar Heidenheem (Noord Willemskanaal). Een wandeling door een landschapstype met van alles een beetje: stukjes wei, akkergebiedjes, houtstruwelen, stukjes bos. Wandelen in een omgeving die rust uitstraalt.

 

 

ZATERDAG

24 november                     de Tjamsweerroute                   16.5 km                 GR

We lopen vandaag de - geruisloos verlopen - NS-wandeltocht van Loppersum naar Appingedam: de Tjamsweer-route. Een wandeling van 16,5 kilometer door het prachtige Groninger wierdenlandschap. Helaas ook het middelpunt van het aardbevingsgebied.In Eenum kunnen we in het kerkje pauzeren, later komen we bij een rustpunt waar we zelf koffie en thee kunnen zetten. Ook in Appingedam is er natuurlijk de mogelijkheid om iets te drinken.

 

 

ZONDAG

9 december                     Assen - Zeijen                           18 km              DR

Vanaf het station Assen lopen we via het Arboretum naar Zeijen.

 

ZONDAG

23 december     Gasselte, Drouwenerzand.                         18 km                 DR

Gasselte: Drouwenerzand, Hunebedden en Grafheuvels  

Na het prachtige Drouwenerzand (een heideveld met kleine zandverstuiving en heel veel jeneverbessen) wandelen we over vele land- en graswegen naar de twee locaties waar we een grafheuvel en maar liefst vijf hunebedden krijgen te zien. Spoedig na het Drentse dorpje Drouwen (met horeca) kuieren we langs de volgende twee imposante, hele grote hunebedden. Na de duik onder de N34 door wacht ons een afwisselende wandeling door de bossen van de Hondsrug waarmee we onderweg een puntgave 4000 jaar oude grafheuvel bezoeken De laatste kilometers naar de bus gaan over een fietspad, doorgaans rustige asfaltwegjes en langs de Echte Warme Bakker door het dorp.

 

 

Gegevens over de Kerstwandeling volgen eind November

 

 

AGENDA MEI-SEPTEMBER 2018

 

ZATERDAG

26 mei                  Beilen-Terhorsterzand-Spier-bos Dwingelderveld     21 km     DR Een fraaie route over karrensporen,  langs jeneverbessen en voormalige turf wingebieden.

Terhorsterzand is erg de moeite waard, deels bebost stuifzandgebied met vennen en heide. Onderweg: Oriëntatiecentrum De Boslounge.


Dinsdagavond            …wandelen in de avond…            

5 juni                                        Paterswolde – Groningen                9,5 km                    DR/G

Een avondwandeling langs het Friesche Veen en het Paterswoldse Meer naar Groningen (CS).
Dit is de eerste van 4 avondwandelingen die om de 2 weken plaatsvinden.

ZATERDAG

9 juni                                        Grolloo-Nooitgedacht             18 km.                            DR

We lopen eerst door het dorp Grolloo. Daarna lopen we door bossen en velden, langs vennetjes en we komen een paar keer de Drentsche Aa tegen, kortom veel natuur. Wie korter wil lopen kan na 10 km. in Papenvoort op de bus stappen.

 

Afbeeldingsresultaat voor avondwandelingDinsdagavond            …wandelen in de avond…
19 juni                            Haren – Groningen                           9 km                               GR
Een avondwandeling  langs de groenste stukken tussen Haren en Groningen. We eindigen weer bij het centraal station in Groningen.


 

ZATERDAG

23 juni                                     rondwandeling Leek                         19 km.                    GR

Met de wandelmaatjes hebben we al enkele etappes gelopen van het Westerkwartierpluspad. De laatste keer zijn we in Leek geëindigd. Het Westerkwartierpluspad voert ons door weids polderlandschap en besloten coulisselandschap.

We lopen via Nienoord naar het Leekstermeer. We vervolgen onze weg door het gebied Leutingewolde en gaan via Sandebuur naar Roderwolde.

Vervolgens passeren we de dorpjes Foxwolde, Leutingewolde en Nietap om Leek weer te bereiken.

 

 

Dinsdagavond            …wandelen in de avond…
3 juli                               Hoogkerk – Groningen                               9 km                      GR
Een avondwandeling van Hoogkerk via het Stadspark naar Groningen (CS).

ZATERDAG

7 juli                                                  Borkum                                              Duitsland
(Gegevens over de wandeling volgen. Ik heb nog niet voorgelopen. In ieder geval lopen we over het strand langs zee, maar ook ‘dieper’ op het eiland.)

Dinsdagavond            …wandelen in de avond…
17 juli                                       Leek – Roden                          9 km                     GR/DR
Een avondwandeling door de bossen tussen Leek en Roden, vervolgens de grensstrook tussen Roden en Nieuw-Roden.

ZATERDAG 

21 juli                                                Grolloo-Beilen                         ca 19 km                    DR

Het eerste deel gaat door de bossen van Grolloo en het laatste deel gaat door een meer open landschap.

 

 

ZATERDAG

4 augustus                                        Uithuizen-Uithuizermeeden              18km                    GR

Een  wandeling op het Hogeland, langs maren, kerkjes, borgen en leuke dorpjes.

 

 

ZATERDAG

18 augustus                  Overijsselse Buitenplaatsen Dalfsen-Zwolle          17.5km       OV

Als snel nadat we uit de trein zijn gestapt, lopen we over een van de eerste drie landgoederen. Een route vol afwisseling, het tweede deel wordt gedomineerd door recreatieplas de Wijthmenerplas en een stadspark aan de rand van Zwolle. Via de Zwolse Stadsgracht lopen we naar station in Zwolle.

 

ZONDAG

2 September                                     Rolde – Assen                         17 km                    DR
De heide staat in volle bloei. Vandaar weer eens een wandeling over het Balloërveld. We starten in Rolde met een kop koffie en wandelen vervolgens via de hunebedden en de Stokkert naar het Balloërveld. Via de schaapskooi naar het pittoreske dorpje Balloo. Wacht ons nog de jeneverbessen in de Kampsheide om te eindigen in Assen.

 

AGENDA FEBRUARI-MEI 2018

ZATERDAG

3 februari                                 Rondwandeling  Baflo              13 of 17 km                  GR

Het is een dagwandeling, die in het Nederlandse Kustpadboekje staat beschreven, de Vijf-Wierdenroute geheten. We lopen via Maarhuizen naar Winsum, alwaar we pauzeren.

Vervolgens lopen we via Abbeweer naar Tinallinge. Daar (na 12 kilometer)  zullen we tijdens een pauze besluiten of we lopen naar het station Baflo (nog 1 kilometer) of dat we de dagwandeling afmaken (nog 5 kilometer).Omdat het midwinter is moeten we rekening houden met slechte weersomstandigheden. Het is een wandeling door open landschap.

Afhankelijk daarvan lopen we 13 of 17 kilometer.

 

 

ZONDAG

18 februari         verrassingstocht-verrassingstocht-verrassingstocht-verrassingstocht

We gaan een dag wandelen met….ja wie heeft er een leuke wandeling?

Kom en breng een wandeling mee die je graag eens zou willen doen, maar alleen niet ziet zitten! Ook zonder wandeling ben je welkom. We kiezen ter plekke een wandeling en gidsen met zijn allen.

Wel even van te voren kijken naar de reistijden met het OV.

Kom en verras je wandelmaatjes!

Heenreis: verzamelen om 10.00 uur

 

                                      

 

ZATERDAG

3 maart                                         Gieten-Borger                                  18 km                 DR

Een gevarieerde wandeling van bos, hei en open landschap. Langs de rand van de Hondsrug. 

NB: voor de stilte wandelaars mijn route volgt grotendeels niet het Drenthepad

 

ZONDAG

NS boekenweekwandeling Hierdense Poort

18 maart                                    Nunspeet – Harderwijk                    20 km                 Gld

Na het beklimmen van de 30 meter hoge uitkijktoren (facultatief) starten we met een afwisselende wandeling door bossen, landgoederen en lopen we dwars door het Hulshorsterzand. Het tweede deel van de wandeling voert door coulisselandschap over verharde weggetjes naar Harderwijk.

 

 

 

ZATERDAG 

31 maart                                       Rondje Stedum                              20 km                   GR

Vanaf het station Stedum lopen we via Westeremden, Loppersum, Kröddeburen en Lellens terug naar Stedum. Door de Fivelboezem en langs wierdedorpen lopen we door het bijzondere zeekleilandschap van Fivelgo. De Fivel is de oude veenrivier die vanuit Scharmer en Slochter Ae bij Westeremden in Fivelboezem uitmondde. De oorspronkelijke loop werd aangetast door o.a. de aanleg van het Damsterdiep en het aftichelen van klei.

 

ZATERDAG

14 April                                         Grou-Jirnsum                                    17km               FR

Het Friese land van Boarnsterhim. Door het weidse landschap van de voormalige gemeente Boarnsterhim wandelend komen we door een paar kleine, zeer karakteristieke Friese dorpjes en genieten we onderweg van de vele fraaie statige boerderijen. Het laatste deel gaat door het gezellige Grou met o.a. het schitterende raadhuis, de jachthaven met gezellige terrasjes en een prachtig parkje. Deze wandeling gaat voor een groot deel over verharde paden en wegen.

 

 

ZATERDAG

28 april                       De Graanrepubliek/Bad Nieuweschans            18 km             GR

Een wandeling door de graanrepubliek via knooppunten, langs de rijkdom van de herenboeren, "de graanbaronnen"

en het harde leven van de boerenarbeiders en -meiden.  Hopelijk bloeit het koolzaad in die tijd..........

 

 

ZATERDAG 

12 mei                     oude paden-route Marum-Nuis-Jonkersvaart     18km              GR

 Een mooie route over historische voetpaden en zandwegen in het Westerkwartier. Onderweg veel coulisselandschap , oude vaarten, een grote rode beuk en twee oude panden Iwema Steenhuis en de Coendersborg

 

 

Agenda Oktober-Januari 2017-2018


Zaterdag 14 oktober Aduard-Leek 20km. GR
Op 8 juli jl. hebben we met de wandelmaatjes een etappe gelopen van het
Westerkwartierpluspad, te weten van Feerwerd naar Aduard.
We gaan op deze dag het pad vervolgen. We lopen van Aduard naar Leek via
den Horn, Enumatil, Lettelbert en het Leekstermeer.
We passeren de bergboezem van het Waterschap (waar we kans maken
kokmeeuwen, visdieven, ganzen, eenden en lepelaars te zien) en de noordelijke
zandrug van Vredewold.

Zaterdag 28 oktober rondje Borger 15 km DR
Na het dorpsbos van Borger wandelen we via het stroomdal van een beek de
bossen van Boswachterij Exloo in. We gaan over fraaie boswegen en leuke
slingerpaadjes, komen langs een grafheuvel en een gletsjerkuil. Verder gaan we
via bos-, akker-, en heideveldranden naar een fraai park, niet ver meer van het
centrum van Borger.
Zaterdag 11 november Rondje Emmen 19km DR
Een tocht over zeer stille asfaltwegjes en een enkel bospad, met onderweg twee
hunebedden. Over het Emmeres en -veld naar de noordkant van het Valtherbos.
Daarna wandelen we uitsluitend over landwegen en bospaden langs vier kleine
hunebedden, een stuk of zeven grafheuvels en een onderduikershol.
Zaterdag 25 november rondje Kardinge Groningen ±17 km GR
Een rondwandeling dichtbij huis, in het mooie recreatiegebied Kardinge aan de
rand van de stad. Bos, weilanden en watertjes wisselen elkaar af als je door dit
gebied wandelt. We lopen onder andere door het dorpje Noorddijk en op
ongeveer driekwart van de wandeling gaan we koffie drinken in het sfeervolle
café Moeke Vaatstra in Zuidwolde.


Zaterdag 9 december Groningen- Eelde airport 16-18 km GR
Een wandeling vanuit de stad richting het Paterswoldse meer door de Braak
en het Friesche veen via Vosbergen naar Eelde airport.

Dinsdag 26 december rondwandeling Glimmen-Onnen- Noordlaarderbos 16km
Strunen door de pittoreske omgeving bij de Hondsrug, tussen Drentsche Aa en
Zuidlaardermeer langs een aantal gras-, zand- en bospaden.
LET OP: de bustijden zijn voorlopig omdat er nog geen nieuwe
dienstregeling is.

Zaterdag 6 januari 2018 Groene wissel Scheemda 19 km Gr.
Op deze eerste wandeling van het nieuwe jaar starten we in Scheemda hiervandaan lopen we richting Midwolda we komen langs een aantal mooie Herenboerderijen. Aangekomen op het landgoed Ennemaborgh gaan we eerst koffie drinken in het koetshuis. Daarna kuieren we door de bossen achter de borgh . We lopen over de A7 en zien nog een stukje Blauwestad. Daarna gaan we richting Heiligerlee en komen we langs het monument. Tenslotte gaan we
via een beboste Groninger stuwwal en een weids akkerland terug naar Scheemda

Zaterdag 20 januari 2018 Rondwandeling Norg 17km DR
Een mooie wandeling in het noorden van Drenthe vanuit het brinkdorp Norg.
De wandeling gaat over zandwegen langs boerenland in de richting van
Westervelde en zwenkt af naar de rand van het beekdal De Slokkert.
De route vervolgt door bos met veel heuveltjes naar de rand van de Langeloërduinen.
Daarna lopen we langs de rand met zicht op het weidse boerenland en verderop
doorkruisen we het bos van de Oosterduinen.
Op het laatste stuk van de route wandelen we om het Oosterveld heen, een
afwisselend gebied met veel open plekken, drassige natuurgraslanden en
beekjes.

 

Agenda juni-september 2017

Zaterdag 24 juni Smilde-Hijkerveld-Smilde ca 20 km DR
We lopen vanaf Smilde naar de vloeivelden van de voormalige aardappelfabriek Oranje. Wat tegenwoordig een vogelreservaat is. Vervolgens wandelen we over het weidse Hijkerveld en via een bos lopen we terug naar Smilde.

Zaterdag 8 juli 2017 Ezinge- Aduard 20 km GR
Let op! Voor deze wandeling dien je je van te voren (vóór vrijdag 7 juli 16 uur) aan te melden via de mail bij Ineke. We maken gebruik van een
belbus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
We gaan een etappe lopen van het Westerkwartierpluspad "strunen langs baggels en baksteen". We starten in het wierdedorp Ezinge, lopen door Feerwerd, ADuarderzijl naar Garnwerd, alwaar we koffie kunnen drinken. We vervolgen onze route richting het zuiden en dan naar het westen. Zo komen we over het Reitdiep en het Aduarderdiep.
We lopen langs Beswerd, Fransum en het kerkje van Harkema om vervolgens in
Aduard uit te komen.

Zaterdag 22 juli Rolde-Assen ca. 17 km DR
Na het centrum, langs een paar oude boerderijen, een middeleeuws kerkje en de twee imposante hunebedden van Rolde kan de tocht langs en over het Balloërveld beginnen: een enorm heidegebied, afgewisseld met kleine bosjes en een enkele ven. De wandeling er naar toe gaat langs het prachtige stroomdal van het Rolderdiep, een wandeling over de heide, over vele landwegen, langs het stroomdal van het Loonerdiep naar het prachtige natuurgebiedje Kampsheide.

Zaterdag 5 augustus Borkum 17km Duitsland
Een eiland wandeling over de dijk, langs het strand en terug over de boulevard.
Natuurlijk ook genieten van het dorp en de vele terrassen.
Kosten: een combikaartje bus, boot en treintje naar het dorp op Borkum kost € 27,80

Zaterdag 19 augustus Zuidlaren-Glimmen 15 km Dr-Gr.
Op deze mooie zomerse dag beginnen we de wandeling op de Brink in Zuidlaren, we lopen door het dorp langs een mooi landgoed en kerk en gaan richting het
Zuidlaardermeer. Vanaf Midlaren gaan we richting de 50 bunder en vervolgens door
het Noordlaarderbos daarna doen we een stukje Appelbergen.
Aan het eind van Appelbergen kun je de bus nemen, bushalte Hoge Hereweg
of doorwandelen naar Sassenhein, de wandeling wordt dan ongeveer 20 km.

Zaterdag 2 september Rondwandeling Gasselte 19 km DR
We wandelen naar het Drouwenerzand, een heideveld met kleine zandverstuiving en heel veel jeneverbessen. Daarna lopen we naar een negental hunebedden en een aantal grafheuvels. (Groene wissel, nr. 349)

Zaterdag 16 september Oostwold – Groningen ±19 km GR
Een wandeling dichtbij huis, langs leuke plekken die waarschijnlijk lang niet iedereen kent. Onderdeel van de wandeling vormt een rondje van 3 km met aandacht voor vogels! We bezoeken een kijkhut en een uitkijktoren. Neem als je hebt een verrekijker mee. Mogelijkheid om eerder op de bus te stappen.

Zaterdag 30 september Rondje Marne 18.5 km. GR
We lopen van Leens via Zuurdijk naar Wehe-den Hoorn terug naar Leens. Het is een wandeling door het altijd mooie Marne landschap.
Bij bakker Peters in Leens kunnen we koffie drinken. De bakker is ook start- en
eindpunt van de route.

 

 

Agenda Maart-Juni 2017

Zaterdag 4 maart Pieterburen-Winsum 17 km GR


We lopen van Pieterburen naar Winsum langs de landerijen en de diepjes
van Groningen. We passeren de dorpjes Wierhuizen, Broek, Eenrum en
Mensingeweer.


Zaterdag 18 maart 2017 Assen-Hooghalen 19 km DR
Een wandeling door het fraaie Drentse landschap met meanderende Aa.

Zondag 2 april Wezep – Zwolle 16 km Gld-OV

NS boekenweekwandeling Wezepsche Heide – Zwolle
Een afwisselende route door bos en heide van de Veluwe. Halverwege in
de Hanzestad Hattem is er tijd voor een lekker bakje koffie of thee. We
wandelen verder langs de uiterwaarden van de IJssel en het
parklandschap Het Engelse Werk. Met een klein stukje stadswandeling
eindigen we de wandeling op het station in Zwolle


Zaterdag 15 april Rondwandeling Zuidbroek 14 km GR
De rondwandeling begint bij het Station Zuidbroek. We wandelen naar
Noordbroek en weer terug door bossen, over uitgestrekte akkers, een
lommerrijke, rustieke landweg en ook een paar lange rechte wegen: een
afwisselende wandeling. Heenreis: verzamelen Groningen CS om 10.00 uur.

Zaterdag 29 april Smilde-Hijkerveld-Smilde ca 20 km DR
We lopen vanaf Smilde naar de vloeivelden van de voormalige
aardappelfabriek Oranje. Wat tegenwoordig een vogelreservaat is.
Vervolgens wandelen we over het weidse Hijkerveld en via een bos lopen
we terug naar Smilde.

Zaterdag 13 Mei Marum-Jilts Dijkheide 19 km. GR
Wandelen door het coulissenlandschap van het Groningse Westerkwartier
afgewisseld met stukjes bos en een
stukje hei en het vm. Spoortrace


Groningen-Drachten. Dinsdagavond 23 mei Leek – Roden 9 km GR DR
Langs een klein stukje van het Mensinghebos wandelen we via de
Woldzoom door naar het bosgebied tussen Roden en Leek.

Zaterdag 27 mei Rondwandeling Warffum 20 km GR
Deze wandeling voert ons door Warffum en Pieterburen en over de
zeedijk met een spectaculair uitzicht over de Noordpolder, de
buitendijkse landen, de Waddenzee en (met helder weer) op de
Waddeneilanden Rottum en Borkum.

Zaterdag 10 juni Heerenveen – Joure 20 km FR
Le Roy tuinen Heerenveen, recreatiegebied De Heide, landerijen rondom
Rottum, het Nannewijd, 't Lytse wiid, bossen nabij Ouwsterhaule.
Kortom, een afwisselende wandeling met tuin, wei, bos en water in
Friesland.

 

-       

Agenda November 2016 – februari 2017

 

Zaterdag

12 november                           Siddeburen-Slochteren                                19 km                GR

Vanuit het dorp Siddeburen lopen we door een dorpsrandparkje en langs het afwateringskanaal naar het Schildmeer. Na het Schildmeer komt het nieuwe natuurgebied het Roegwold, een onderdeel hiervan is het Dannermeer, hierin ligt een mooi knuppelpad. Daarna lopen door tot aan de Fraeylemaborg in Slochteren

 

Zondag

27 november                                     Peize – Leek             20 (of 15) km             Dr – Gr

Een afwisselende herfstwandeling: vanuit Peize lopen we naar het Lieverse Diepje en van daaruit naar het sterrebos, het bos van Mensinge en het Moltmakersstuk. Vervolgens wandelen we langs een stuk van het Domelapad om bij het Vagevuur tussen Roden en Nietap terecht te komen. In Leek stappen we dan weer op de bus; vijf kilometer eerder kan ook als je het wat rustiger aan wilt doen.

 

Zaterdag

10 december                          wandelen rondom esdorp Norg                    10 of 17 km.      DR

Rondom Norg is het mooi wandelen. Via Mandeveld lopen we naar Zuidvelde en

Westervelde:  twee authentieke drentse plaatsen.  Daarna kunnen we splitsen in twee

groepen. De ene groep zal om de tempelstukken wandelen, de andere groep via het Norger-

holt weer terug naar beginpunt.  (nadere informatie over de langste route volgt nog)

De wandeling in totaal is 17 km in twee delen te splitsen: de korte 
lus is 10 km, de langste is 17 km.  Dit is een knapzakroute. K 27

 

                                                           Maandag

26 december 2e kerstdag        Rondje Eelde via Bunne                12 km               DR

Rondwandeling vanuit museum de Buitenplaats.

 

Zaterdag

7 januari                    Verrassingstocht van Jelle en Wieger

Heenreis: verzamelen om 10.00 uur hoofdstation.

 

21 januari                  Hoornse plas - Eelde - Friescheveen- Haren            ca17 km.         GR

Vanaf het startpunt lopen we naar het Eelderdiepje. We lopen dan langs het Eelderdiepje naar Eelde en dan door het altijd mooie Vosbergen. Via Friescheveen belanden we dan bij P+R van Haren.

 

                                                           Zaterdag

4 februari                                                      Grolloo                                  19 km               DR

We lopen door bossen en door vlakkere delen rond het Amerdiepje. Na 10 km. drinken we koffie in Amen. We eindigen in het dorp Grolloo.

 

                                                           Zaterdag

18 februari                 Stedum naar Groningen (Kardinge)                       18 km             GR

Van het station in Stedum lopen we over rustige verharde wegen en fietspaden via Thesinge naar het transferium Kardinge in Groningen. Samenvattend: een wandeling met veel horizon, van het Ommeland naar de rand van de stad Groningen.

 

 

AGENDA JULI-NOVEMBER 2016

 

 

ZATERDAG

9 juli           langs de Drentsche Aa stroomopwaarts.            18 km.        DR

Via de Gasterse duinen gaan we richting Drentsche Aa. Nou ja, die heet daar Oudemolensche diep en even later Gastersche diep. Via de randen van het Balloër veld komen we bij een andere tak van de rivier, namelijk het Taarloosche diep, en die gaat al snel over in het Looner diep. We eindigen in Deurze, alwaar de rivier overgaat in het Deurzer diep, maar dat maken wij niet meer mee, want we stranden in café De Aanleg of we stappen er op de bus.

 

 

ZATERDAG

23 juli                   Veendam: Het kloosterveen                       19 km.        GR.

In het Kloosterveen heeft het Staatsbosbeheer bij Muntendam een enorm en gevarieerd natuurgebied aangelegd: Natuurpark ‘Tussen de Venen’, bestaande uit een grote heemtuin en een natuurontwikkelingsgebied met vennen, grote meren en een stuifduinlandschap. De wandeling daar naartoe gaat door de groenstroken van Veendam, over land- en graswegen door weids akkerland en enkele bossen.

 

 

 

ZATERDAG

6 augustus                               Orvelte                                     18 km         DR

Wandelen in en rond het monumentale dorp Orvelte , we lopen verder door kleinschalige landschapjes met bossen, stukjes hei en het Oranjekanaal

 

 

ZATERDAG

20 augustus                   rondje Havelte               15 km                             DR

Na het romantische landgoed Overcinge wandelen we via prachtige landwegen over de Eursingerbinnenes naar het Kamperzand, bestaande uit met bos begroeide duintjes en een enkele zandplek. Na de horecastop (7 km) en twee imposante hunebedden beklimmen we over een heideveld de Havelterberg, gevolgd door wat leuke bospaadjes en een fraaie bosweg. Langs een heideveld en over het Uffelterzand kuieren we naar het vrijstaande kerkje van Havelte, waar we gelijk het Domineespaadje inschieten. Over een fraaie landweg en een rustige klinkerweg wandelen we weer naar de bushalte.

 

ZATERDAG

3 september                   Olterterp/Beetsterzwaag                  20 km.        FR.

Door het coulissenlandschap van Zuidoost Friesland lopen we van Drachten naar de bossen van Olterterp Prachtige en gevarieerde wandeling met veel bos, vennetjes, langs het oude diepje en over de golfbaan van Lauswolt naar Beetsterzwaag en langs een andere route weer terug naar Drachten.

ZATERDAG

 

17 september       Zuidlaren (N34) – Kropswolde         18km                    Dr/GR.

Een afwisselende wandeling door een natuur- en cultuur landschap tussen

Drentsche Aa en Hunze. We wandelen van het dal van de Drentsche Aa via

de Vijftig Bunder en het Noorlaarderbos naar het dorp NoordLaren. Van hier

verder langs de oevers van het Zuidlaardermeer, Drentsdiep en

Foxholstermeer naar het station Kropswolde.

ZATERDAG

1 oktober                       Assen-Westlaren                                20 km           DR

We wandelen van zuid naar noord langs en dwars door het brede en langgerekte beeklandschap van de Drentse Aa. Kleine stukjes lopen we pal langs de kronkelende beek maar steeds houden we zicht op het prachtige beekdal. Met de Drentse Aa is ook het oude typisch Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven: de Saksische boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen, de hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. Percentage verhard-onverhard: 30%-70%.

 

ZATERDAG

15 oktober           Bellingwolde-Winschoten                            19 km           GR

We starten in Bellingwolde en lopen langs drie vestingwerken: de Redoute, de Flèche en vervolgens naar Oudeschans waar we een pauze hebben. We lopen door het dorp en over de schans.

Daarna gaan we door de landerijen naar station Winschoten.

 

ZATERDAG

29 oktober                     rondje Delfzijl                         19 km                     GR

We lopen een rondje Delfzijl van ongeveer 19 kilometer. We gaan door het prachtige Biessum en lopen ook langs de haven. Horeca in Delfzijl.

 

 

 

 

 

Agenda april-juni 2016

 

 

Zaterdag

12 maart               Middelstum-Kantens-Toornwerd              19 km           DR

Wandelen door Groningse landschappen en dorpjes.

We starten in Middelstum en gaan richting Huizinge, via Westerwijtwerd gaan we weer naar Middelstum , langs de grote Hippolytus kerk gaan we verder naar het kleine Toornwerd, daarna naar het dorpje Kantens

Tenslotte komen we langs het borgterrein van Ewsum , hier gaan we iets drinken

Zondag

20 maart                        Woldberg Steenwijk       9/14/17 km.                  OV

De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 tot en met zondag 20 maart 2016. Tijdens de Boekenweek krijg je het Boekenweekgeschenk ‘Broer’ van Esther Gerritsen cadeau bij besteding van een bedrag van €12.50 aan Nederlandstalige boeken. Je kunt bovendien op zondag 20 maart gratis mee reizen met NS. Vergeet dit gratis ‘treinkaartje’ (= Boekenweekgeschenk) dus niet!

Wandeling: Woldberg Steenwijk is een NS-wandeling, de hoofdroute is 14 km lang en in te korten tot 9.5 km of te verlengen tot 17 km. De hoofd - en verlengde route zijn voor ca. 50% onverhard, de korte route voor ca. 40%.

Het begin en het eind van de route loopt langs weilanden door het stroomdal van de Steenwijker Aa. Het is hier vlak en paden/wegen zijn verhard. Aan de andere zijde van de rijksweg ligt de route op en tegen de stuwwal. Daardoor is er wat hoogteverschil. Vanaf de uitkijktoren op de Woldberg hebben we een mooi uitzicht op de stad Steenwijk. We lopen zowel door het bos als ook door een kleinschalig landschap met boswallen, heideveldjes, akkers en weilanden.

 

 

 

Maandag

28 maart 2e Paasdag      Rondje Grijpskerk                  18 km                 GR

Op deze tweede paasdag lopen we een rondlooproute ten zuiden van Grijpskerk, richting Lutjegast en bij mooi weer de Abel Tasmanroute door het Grootegastermolenpolder naar Grootegast. Via de Sebaldebuurstermolen polder weer terug naar Grijpskerk. (bij slecht weer lopen we om de polder heen!)

              

 

Zaterdag

16 april.                         Grolloo-Schoonloo                   ca17 km.              DR
De wandeling zal voornamelijk gaan door het bos en over de hei.

 

Zaterdag

30 April                         Gieten – Zuidlaren                 ca. 18km             DR

We volgen het Drenthepad van Gieten naar Anloo. In de bebouwde kom van Anloo verlaten we het Drenthepad en wandelen langs het Anlooër diepje en het Schipborger diepje naar Zuidlaren.

Zaterdag

14 Mei                  Annerveenschekanaal-Spijkerboor            17 km          DR

Wandelen op de rand van Drenthe, met een mooi beschermd Veenkoloniaal dorpje, door het Hunzedal en een mooi natuurgebied bij Spijkeboor. We eindigen de wandeling in het dorp Annerveenschekanaal, naast de kerk is een leuk cafe, hier kunnen we iets drinken

 

Zaterdag

28 mei        Oude Diep-route nabij Hoogeveen        18 km                     DR

We lopen onder andere door het Spaarbankbos en langs de Boerenveense plassen, voor een deel langs het riviertje het Oude Diep en door het dorp Stuifzand, waar Vincent van Gogh geweest is en waar hij vermoedelijk zijn plaggenhut heeft geschilderd.

 

 

Zaterdag

11 juni                              Schiermonnikoog                  20 km               GR
Op het eiland starten bij de VVV, we lopen een route van ongeveer 20 kilometer. Het is een hardlooproute die wij in ons eigen rustige tempo gaan lopen. De schoonheid van de natuur én de rust op het eiland zijn ons allemaal bekend en hoeven dus hier niet meer aangeprezen te worden.

 

 

Zaterdag

25 juni                   Assen: TT-brommers kieken              18 km                DR

Op deze zaterdag, een dag voor de jaarlijkse TT in Assen, wandelen we naar het circuit. Onderweg langs de campings met TT-gangers proberen een glimp op te vangen van glimmende, bulderende motoren.

                             

 

 

 

 

 

Agenda november 2015- februari 2016

 

Attentie: In december gaat er een nieuwe dienstregeling van start, deze nieuwe reistijden zijn nu nog niet bekend. Let dus op je email voor eventuele wijzigingen.

 

Zaterdag

21 november       Oldekerk – Niekerk – Leegkerk – Hoogkerk       19 km                    GR

Een wandeling door het Groningse platteland. We lopen van Oldekerk, door Niekerk en Briltil naar Zuidhorn. Hier drinken we koffie en vervolgen onze weg naar Den Horn en Leegkerk om uiteindelijk te eindigen in Hoogkerk waar we op de bus stappen. En mocht de bus net vertrokken zijn dan hebben we nog een toetje: in 1,5 km wandelen naar het Roege Bos en stappen we daar alsnog op de bus.

xxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

Zaterdag

5 december                    Rondje Nieuw-Roden via Leek                     19 km          Dr. Gr.

Wandelen tussen Drenthe en Groningen met afwisselende landschappen, bossen, boerenweggetjes en het Leekstermeergebied, in Leek is er een mogelijk om weer op de bus te stappen. (bushalte centrum, bus 3)

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Vrijdag

1e kerstdag  25 december 2015      Rondwandeling Haren            11 km.                    GR.

We komen regelmatig door Haren. Leuk om eens op een andere manier naar dit dorp te kijken. Op 1e kerstdag organiseren we een extra wandeling. Deze bestaat uit een architectuurwandeling (6 km) afgewisseld met een wandeling door het Scharlaken bos (5 km). We komen verschillende bijzondere of typerende huizen tegen die we even bekijken met hier en daar wat toelichting op de stijl of kenmerkende details. Met toestemming van de eigenaar mogen we vandaag ook door een particulier stukje van het bos lopen.

xxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag

2e kerstdag                             Kolham-Slochteren                  17 of 20 km                      GR

Een kerstwandeling met veel natuur en cultuur, we lopen door het natuurgebied Duurswold, langs de molens van Groenedijk, landgoed Freaylemaborg en de baggerputten

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Zaterdag

2 januari                                  Oldehove – Sauwerd                         18 km.                    GR.    

 Nieuwjaars wandeling door dorpjes als Saaksum, Ezinge, Garnwerd en Sauwerd.

xxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag

16 januari                               Rondwandeling Ulrum                      16.5 km.                     GR.

Een wandeling door het Groninger landschap. Omdat het midwinter is doen we een korte wandeling en hebben we (erg luxe) twee keer horeca.

xxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag                         

30 januari                      Rondwandeling De Westereen                    21 km                    Fr

In Friesland zijn veel smalle weidepercelen gescheiden door prikkeldraad. Waar dat niet het geval is zijn vaak talrijke heggen en houtwallen, wat een bijzondere sfeer aan het landschap geeft. Over rustige plattelandsweggetjes, prachtige landwegen en schitterende voet- en fietspaden maken we een zeer afwisselende wandeling door dit intieme en besloten heggenlandschap, waarmee we onderweg (halverwege) ook zullen genieten van natuurgebied de Twijzelermieden. Een fraaie wandeling ook al is een wat drukkere weg zo nu en dan niet helemaal te vermijden.

xxxxxxxxxxxxxxxxx.

 

 

Zaterdag

13 februari                              Midwolda-Winschoten                       ca.19 km.                    GR

Een wandeling langs het Oldambstermeer, door het natuurgebied Kromme Elleboog, over karresporen, lanen en fietspaden door de bosrijke omgeving van Finsterwolde naar natuurreservaat De Tjamme. Langs het Beerta Noordbos, via Ekamp en Oostereinde naar Winschoten.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag

27 februari                    Stedum naar Groningen (Kardinge)                   18 km    GR

Van het station in Stedum lopen we over rustige verharde wegen en fietspaden via Thesinge naar het transferium Kardinge in Groningen. Samenvattend: een wandeling met veel horizon, van het Ommeland naar de rand van de stad Groningen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

Agenda december-maart 2015

 

 

Let op! Prijzen en tijden onder voorbehoud i.v.m. wijzigingen nieuwe dienstregeling m.i.v. 14-12-2014.

 

 

Zaterdag

6 december   rondwandeling Gasselte           18 km. DR

We wandelen eerst over het Drouwenerzand met groot heideveld. Later passeren we een negental hunebedden en een aantal grafheuvels.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: 2x € 5,93, dus een daldagkaart van € 10 is goedkoper.

Horeca: bijna halverwege in Drouwen.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag                  

20 december                      Humsterland                            20 km                 GR

Een winterwandeling door het cultuurlandschap van het Groningse Humsterland

Het is een van de oudst bedijkte gebieden van Groningen. We komen door verscheidene dorpen zoals Oldehove, Kommerzijl het wierdedorpje Niehove ook komen we langs het watergemaal Electra

Heenreis: xxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: heen €4.12 en terug €4,12

Horeca: Niehove

Gids: xxxxxxxxxxxxxxx

 

Vrijdag                        

26 december                  rondwandeling Zuidbroek                14 km             GR

We beginnen bij het station Zuidbroek, wandelen naar Noordbroek en weer terug door bossen, over uitgestrekte akkers, langs landwegen en een paar lange rechte wegen en we zien een aantal gaslocaties.

Heenreis: xxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxx

Kosten: € 5,60 retour met kortingskaart.

Horeca: na een half uur bij motel van der Valk. Verder geen horeca.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kerstmaaltijd: voor degene die mee wil, waar wordt ter plekke bepaald.

 

Zaterdag 3 januari 2015 Stroomgebied van de Hunze 18-20 km GR

De route voert door het stroomgebied van de voormalige rivier de Hunze. Het is een open weidelandschap, dat grotendeels beschermd natuurgebied is van het Groninger landschap. Het gebied behoort tot de oudste cultuurlandschappen van West-Europa.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxx

Kosten: enkele reis zonder korting €1,23 met korting €0,81

Horeca: xxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag                                   

17 januari                               Rondje Gasteren               15 km.                   DR

We wandelen door het dorp Gasteren, het natuurgebied De Heest, langs het Oudemolensche Diep en dan naar Oudemolen voor een kop koffie. Daarna passeren we een paar grafheuvels, lopen een stuk door Landgoed Schipborg, door de Gasterse Duinen en langs een hunebed, weer terug naar Gasteren.

Heenreis: xxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxx

Kosten: 5, 05 euro enkele reis of een daldagkaart voor 10 euro.

Horeca: In Oudemolen.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag

31 januari           Van Ulrum naar Lauwersoog                18/19 km                   GR

De wandeling zal starten bij de bushalte De Lijnbaan te Ulrum. Tijdens de wandeling lopen we in de Marnestreek met zijn aantrekkelijk open gebied en polderlandschap. 

De route zal via de eendenkooi Nieuw Onrust zijn weg vervolgen door het Nationaal Park Lauwersmeer richting Lauwersoog.  Als we op tijd in Lauwersoog aankomen is er daar de mogelijkheid om nog Het Informatie Paviljoen in de haven te gaan bezoeken. Deze is open tot 17.00 uur. Ook kun je natuurlijk, na hopelijk een voldane wandeling, kiezen om even lekker een visje te eten. Een klein gedeelte van de route is opgenomen in het kader van Waddenwandelen. Waddenwandelen is een ruim 1200 km wandelnetwerk door het grootste en meest gevarieerde wandelgebied van Nederland. Website: www.waddenwandelen.nl

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxx.

Kosten: Heenreis: € 6.97 zonder korting. Terugreis: € 7,88 zonder korting.

Horeca: In Ulrum gaan we naar Expoor, het rijksmonument uit 1922 en voormalig stationsgebouw van Ulrum. Dit horeca adres heb ik telefonisch afgesproken met Robbie Koopmans van Expoor.  In Lauwersoog, zoals bekend, zijn meerdere mogelijkheden.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag

14 februari          Rondwandeling Zeijen via Peest      17 km                   DR

 Niet de eerste keer dat we een wandeling maken door een van de stroomdalen van de Drentse Aa. Hopelijk is het ook deze keer weer de moeite waard!

Heenreis: xxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxx

Kosten: heenreis € 5,93; terugreis € 5,49 (deels trein, incl. korting) – indien helemaal per bus daldagkaart € 10, - . We overleggen ‘s morgens bij vertrek.

Horeca: in ieder geval Café Hingstman in Zeijen

Gids: xxxxxxxxxxxxx

                                                

Zaterdag

28 februari                       Groningen – Paterswolde     21 (of 15) km     GR/DR

We lopen gelijk van het station naar het Stadspark. Via Peizermade komen we in de rust van de onlanden tussen Groningen en Peize: leegte, ruigten, waterplasjes. Langzamerhand begint het landschap iets te veranderen; leegte maakt plaats voor zo hier en daar struikjes, bosschages, bomen. Via Peizerwolde komen we in Peize. Hier kun je ook na een klein stukje lopen op de bus naar Groningen stappen, als je 15 km genoeg vindt. Een coulisselandschap brengt ons uiteindelijk naar Paterswolde.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: terugreis €2.65.

Horeca: aan het begin van de wandeling in Groningen en/of Peize na 15 km.

Gids: xxxxxxxxxxxxx

 

Zondag 15 maart                       Ede – Wageningen                   16 km                     GLD

De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart 2015. De Vlaamse schrijver en dichter Dimitri Verhulst schrijft het Boekenweekgeschenk. Die laatste zondag is dankzij hoofdsponsor NS opnieuw een dag waarop gratis met het Boekenweekgeschenk in de trein gereisd kan worden. Koop in de week vooraf aan de wandeling tijdens de Boekenweek een boek ter waarde van € 12.50 of meer en je krijgt het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst cadeau. Het Boekenweekgeschenk is tevens je treinkaartje. Wandeling: Vanaf het station lopen we door het bos De Sysselt naar natuurvriendenhuis De Bosbeek. We passeren een aantal prehistorische grafheuvels. De route volgt het beekdal van de slingerende Molenbeek. De beek werd gegraven om energie te leveren voor watermolens. Door de bossen van landgoed Oranje Nassau ‘s Oord lopen we naar de Wageningse Berg met fraaie uitzichten over de Rijn en de Betuwe. De befaamde botanische tuin 'Belmonte' met zijn magnolia's en rododendrons is een mooi slotstuk. Kortom, een waanzinnige wandeling, te gek voor woorden.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Boekenweekgeschenk (zie boven) of een actiekaartje (Blokker, Kruidvat, etc.).+ bus (zie boven bij Terugreis)

Horeca: Nivon Natuurhuis de Bosbeek na 5,5 km of hotel-restaurant Nol in 't Bosch (na 10 km, aanbevolen)

Culinaire geneugten: Na afloop voor degene die wil, ergens eten.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag

28 maart                        Rondwandeling Beilen             ca. 20 km.                DR

De wandeling loopt over het Terhorsterzand en het Dwingelderveld. Kortom veel bos en hei.

Heenreis: xxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxx

Kosten: € 9.60 retour met 40% korting

Horeca in Spier.

Gids: xxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

 

 

 

  Agenda aug-nov 2014

 

                                      Zaterdag 2 augustus 2014   

Appingedam-Slochteren (Schildwolde)                          22,5  km                                              GR

Een mooie wandeling door het Groninger landschap tussen de stad Appingedam met zijn hangende keukens en eindigend bij de  Fraeylemaborg. De wandeling kan op het eind iets afgekort worden dan eindigen we in Schildwolde, ook hier komt bus 78 langs.

We lopen een stuk langs het Eemskanaal en komen langs een mooi stukje natuur bij het Schildmeer. Twee jaar geleden hebben we deze wandeling grotendeels in de mist gelopen. (de slootjes waar we twee jaar geleden langs liepen zijn nu grotendeels verdwenen, hiervoor in de plaats zijn ze bezig met ontwikkelen van een nieuw natuurgebied Dannemeer)

Heenreis: xxxxxxxxxxxx .

Terugreis: xxxxxxxxx

Kosten: heen €3.80 (met kortingskaart) terug €4,52

Horeca: in het oude centrum van  Appingedam aan het water

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxx                                  

 

 

 

                               

                                       Zaterdag 16 augustus Ineke   

Vierhuizen naar Wehe den Hoorn            16 kilometer                            GR
Heenreis: xxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxx

Horeca: in Houwerzijl en eventueel ook in Leens

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

                                      Zaterdag 30 augustus 

Rondje Rolde                                     20 km                                                DR

Eind augustus, de heide staat in bloei; met een beetje geluk zelfs in volle bloei. Vandaar deze wandeling die maar liefst 10 km door het Balloërveld zigzagt. We beginnen de wandeling in Rolde van waar we naar Balloo lopen waar ons de koffie wacht. Via de Heest lopen we uiteindelijk het Balloërveld op, waar we o.a. door tankgrachten vol met bloeiende hei lopen. Tankgrachten? Jawel, nog een overblijfsel uit de tweede wereldoorlog, waar de Duitsers een verdedigingslinie aanlegden om de oprukkende geallieerden te hinderen. Van oorlogsgeweld zullen we geen last hebben: de defensiebosjes worden massaal gekapt om de grote, stille heide uit grootmoederstijd terug te krijgen. Genieten dus.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxx.

Kosten: trein twee maal 3,20 euro (met korting), bus twee maal 1,94 euro.

Horeca: Balloo en eventueel aan het eind in Rolde.

Gids: xxxxxxxxxxxxx

 

 

                                                                              

                                      Zondag 14 september

Rondje Doezum                                  ca. 18 km                                          GR

We wandelen door de Doezumer Mieden,  coulisselandschap op de grens van Groningen en Friesland, langs de oude Lauwers, een pad met klaphekjes en knuppelbruggetjes. Via het Blote voetenpad en Peebos weer naar Doezum

Heenreis: xxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Dagkaart bus €10 of €5,50 ov chip enkele reis.

Horeca: theetuin Schots en Scheef op ca. 10 km of theetuin/pizzeria De Kleine Zanden op 12,5 km.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxx

 

                                      Zaterdag 27 september

Blauwestad                                        18-20 km                                            GR

Een wandeling ten westen van de Blauwe stad. We wandelen van Winschoten naar Reiderwolde door De Tjamme  en via de Blauwestad  weer terug naar Winschoten.

Heenreis: xxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: €8,00 met korting.

Horeca: in Winschoten.

Gids: xxxxxxxxxxxxx

 

                                      Zaterdag 11 oktober

Groninger groenstrokenwandeling                     8, 15 of 19 km                 GR

Het verrassende van een grote stad als Groningen is dat er vele onbekende gebiedjes zijn waar je geen weet van hebt. Vandaar op verzoek van een aantal leden opnieuw deze in 2009 eerder gelopen wandeling langs bekende en onbekende plekjes in het westen en zuiden van de stad. Voor wandelaars van kortere afstanden: deze wandeling is op vele manieren in te korten. Ook geschikt voor uitslapers: we vertrekken voor de verandering eens wat later!

Heenreis: xxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxx.

Kosten: ongeveer 4 euro.

Horeca: kinderboerderij Stadspark na 9 km.

Bijzonderheden: Het is het weekend van de 4 mijl. Deze wandeling stond aanvankelijk gepland voor zondag de 12de oktober. Maar om iedereen de gelegenheid te geven hetzij aan de 4 mijl mee te doen, hetzij als toeschouwer naar de 4 mijl te gaan kijken, wandelen we nu op de zaterdag vóór de dag van de 4 mijl. We vermijden dan ook de drukte aan het einde van de wandeling. Het is maar de vraag of er een bus langs komt.

Gids:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

                                      Zaterdag 25 oktober

Rondwandeling Assen                                19 km                                     DR

De wandeling begint op het station in Assen. We lopen via Eleveld en Ekehaar, langs het Deurzerdiep weer terug naar de hoofdstad van Drenthe.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxx.

Kosten: 6,40 euro met korting

Horeca: Je kunt eerder komen en dan koffie drinken op het station in Assen. Denk dat de horeca onderweg dicht is.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                                      Zaterdag 8 november  

Rondwandeling Norg                                  15 km                                      DR

Een wandeling over een paar prachtige, zeer rustige landwegen naar de bossen van het Noordseveld. Kuieren langs een veentje, door een stroomdal, wandelen over slingerpaadjes langs de bos- en akkerranden van de beboste Oosterduinen naar het schitterende Schillenveen met daarom heen een heerlijk struinpad. Door de beboste Langerloërduinen en langs de Noordenveldmolen van Norg.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxx

Terugreis: meerdere keren per uur.

Kosten: Twee keer €4,86    (Dal-Dagkaart voor €10,-)

Horeca: In Norg en halverwege de wandeling http://www.theehuisdebosrand.nl/

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

                                      Zaterdag 22 november

Rondje Buitenpost                             ca. 14 km                                         FR
We lopen over historische wandelpaden
Nadere gegevens over route of horecastops zijn nog niet bekend.
Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxx
Kosten: Retour €7,00 (met korting)

Horeca: nog onbekend

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxx

 

                            

 

Agenda april-juli 2014

 

 

                               Zaterdag 12 april

Van Boerakker naar Marum                       15-18 km                                   GR

We wandelen door een mooi stukje Westerkwartier . We starten in Boerakker en gaan langs en door het beeklandschap van het Dwarsdiep .We lopen o.a. over leuke landweggetjes in een coulissenlandschap. We struinen over een stukje oud heidelandschapje Jilts Dijkheide en via een gedeelte van de oude tramweg naar Drachten gaan we naar Marum. Met op het einde een mooi oud 12e eeuws Romaans kerkje

xxxxxxxxxxxx

 

                               

                                Zaterdag 26 april

De wandeling gaat vanuit Ommen door het Vechtdal en voert aan weerszijden van de Overijsselse Vecht tussen Ommen en Vilsteren. Zie bijlage bij de agenda.

Na aankomst op het station lopen we naar het centrum van Ommen om ergens koffie te drinken na de lange reis. Daarna begint te tocht pas echt en passeren wij het gehucht Varsen met mooie oude boerderijen op weg naar de stuw van Vilsteren. Een mooi open landschap met fraaie uitzichten en ook bosgedeelten.

Na de oversteek van de Vecht volgt een mooi pad langs een dode Vechtarm naar Vilsteren. Het kasteel, molen en kerk zijn het bezichtigen waard, alwaar we ook ergens kunnen koffiedrinken of picknicken.

Via het oude landschap en beukenbos van Vilsteren gaat het richting de rivier de Regge en gaat het door het mooie landgoed Het Laer naar het station.

Kortom, het belooft een afwisselende wandeling te worden en misschien zien we nog wat Koningsdagactiviteiten onderweg.

xxxxxxxxxxxxxx

                                  Zaterdag 10 mei

Rondwandeling bij Vlagtwedde                           18 km.                               GR

Omdat het voorjaar is en het lang licht is trekken we er wat verder op uit.

Het dal van de Ruiten A is puur natuur, compleet met restanten van oerbossen, wilde orchideeën en Oudhollandse Lakenvelders. We passeren Smeerling, waar niet alleen de natuur, maar ook enkele boerderijen in het bezit zijn van Natuurmonumenten. Langs de Ruiten A loop je het ene moment door bloemrijke graslanden en het andere moment door ongeordende bossen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

  

       

                                     Zaterdag 24 mei

De Graanrepubliek                           18-20 km                                               GR

We wandelen van Nieuweschans richting Oude Statenzijl, Kostverloren naar Oudedijk. Vandaar via Drieborg en Nieuw Beerta weer terug naar Bad Nieuweschans. Het zou mooi zijn als dan het koolzaad bloeit..........

xxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

                                   Zaterdag 7 juni

Scharsterbrug – Sint Nicolaasga                  16 of 21 km                               FR

Op deze zaterdag voor Pinksteren wandelen we in de Vegelinbossen van 't Fryske Gea. Maar voordat we het bosgebied betreden lopen we in een weids landschap en gaan we langs de put van Nederhorst  naar het pittoreske dorpje Langweer waar we van een kopje koffie kunnen genieten. En dan wordt het echt tijd om het bos op te zoeken met z'n voorheen armzalige en woeste gronden waar de mensen teruggetrokken leefden tussen een dichte ondergroei van braam, hulst en varens. Goed om bij te komen van de doordeweekse stress; we lopen maar liefst twee maal langs het herstelcentrum Wilhelmina-oord. De dominante kruisbasiliek leidt ons de weg door het mooie dorp Sint Nicolaasga om inspiratie op te doen voor de rest van de wandeling of hier gewoonweg op de bus te stappen.

xxxxxxxxxxxxx

                             Zondag 22 juni

Zuidlaren-Essen met een lezing door Annemiek Bos over het cisterciënzer klooster dat in Essen tot 1594 heeft gestaan. Je kan hier ook de tocht beëindigen in Haren      13 tot 19 km.                           Gr.

 

Route: wandeling gaat naar het kloosterterrein in Essen ( www.kloosteryesse.nl) met om ongeveer 16.00 uur een lezing en natuurlijk koffie en thee met een koekie erbij. Onderweg lopen we door Schipborg en een stukje met het Pieterpad mee en na 5 kilometer is er een mogelijkheid om ijs te kopen. Na 11 kilometer kan er een versnapering genomen worden in Herberg de Blankenhoeve. Hierna lopen we met een klein omweggetje naar Essen.

Korte route: na 13 kilometer kun je in Glimmen op de bus stappen en wil je niet naar de (gratis) lezing dan kun je in Haren de bus of een trein nemen.

Heenreis: Verzamelen station Groningen om xxxxxx uur met lijn xxxxxxxx naar halte N34 bij Zuidlaren (Schipborg), aankomst xxxxxx uur.

Terugreis: van Glimmen naar Groningen: twee maal per uur; van Haren naar Groningen: meerdere keren per uur; van Essen naar Groningen: meerdere kansen per uur.

Gids:xxxxxxxxxxx

 

                                    Zondag 6 juli

Rondje Delfzijl: waterwegen en zijlen                  16.3 km.                         GR

In deze wandeling veel water. De route voert deels over het jaagpad langs het Damsterdiep, waarover vanaf 1650 een trekschuit voer. Bij de wierdedorpen Biessum en Uitwierde loopt de wandeling langs een oude dobbe.

xxxxxxx.

                                      Zaterdag 19 juli

Wedde: Stroomdal van de Ruiten-Aa                      15 km                            GR

Door het verstilde, halfopen coulisselandschap van Zuidoost-Groningen voert deze prachtige tocht je praktisch onverhard over vele slingerpaden dood houtsingels, langs bloemrijke akker- en graslanden, bosranden en over de graspaden en –wegen van de vele watergangen die het brede stroomdal van de Ruiten-Aa rijk is.

xxxxxxxxxxxxx

 

Agenda dec. 2013 – mrt 2014

 

Tijdens het maken van deze agenda is de nieuwe dienstregeling (ingaande dec. 2014) nog niet bekend. Het kan zo zijn dat de reistijden niet kloppen en er nog via de mail wijzigingen doorgegeven worden. Let dus ten allen tijde op evt. wijzigingen hierin.

 

  Zaterdag

7 december                    Rondje Bedum Groningen          19 km                   GR
Vandaag lopen we door Hunsingo met zijn wierden, dijken en weilanden. Start en eindpunt is het station Bedum. We lopen via Fraamklap naar Onderdendam en dan via Onderwierum en Westerdijkshorn terug naar Bedum.
xxxxxxxxxxxxxxx

  Woensdag 1e Kerstdag

25 december              Stadswandeling Groningen              11 km.        GR

Deze fraaie stadswandeling voert langs het sfeervolle Noorderhavengebied en enkele kilometers door het prachtige Noorderplantsoen. Door de oude binnenstad, met natuurlijk de Martinikerk/toren en het oude stadshuis en via vele nauwe gangetjes. Het zal een speurtocht worden naar de vele bijzondere bezienswaardigheden in onze stad ‘Grunn’.

 

  Donderdag 2e Kerstdag

26 december                 Zuidlaren-Haren         15 of 20 km Dr-Gr.

Een witte kerst dat zou mooi zijn, we starten deze kerstwandeling op de Brink in Zuidlaren, we volgen een stukje Drenthe pad langs het Zuidlaardermeer. Vanaf Midlaren gaan we richting de 50 bunder en vervolgens door het Noordlaarderbos daarna doen we stukje Pieterpad door Appelbergen.

Aan het eind van Appelbergen kun je de bus nemen, bushalte Hoge Hereweg

of doorwandelen naar NS station Haren.

 

  Zaterdag

4 januari 2014          Buitenpost-Kollum                    7 km                    FR

Het nieuwe jaar fris beginnen met een wandeling over mooie landweggetjes van Buitenpost naar Kollum en een via een bosrijke omgeving langs het mooie Veenklooster terug naar Buitenpost

 

  Zaterdag

18 januari Rondwandeling Assen 20 km Dr

We wandelen langs het Havenkanaal en het Noord-Willemskanaal. Onderweg passeren we het Stadsbedrijvenpark en de Asser roeiclub. Na bestijging van de troon volgen we een deel van de IJzertijd Speur- en Struinroute. We zullen ons verbazen over de Toetertoren en het verval van wel 5 meter bij de sluis van Peelo. Via de knuffelpalen en ons Bartje lopen we terug naar het station in ‘Azzn’.

 

  Zaterdag

1 februari                            Landgoederen Eelderroute                   17km          DR         
Dit gebied staat bekend om de fraaie villa’s en landgoederen.
We wandelen o.a. langs landgoed De Braak, Lemferdinge en Terborgh.

 

  Zaterdag

15 februari Drachten - Beetsterzwaag 18 km. Fr

We wandelen vanaf Drachten via Boornbergum naar Beetsterzwaag en dan via Olterterp weer terug naar Drachten.

We komen door bossen, de overtuin van Lyndensteyn, het sjieke sfeervolle dorp Beetsterzwaag en lopen een stukje langs het Koningsdiep.

 

  Zondag

2 maart     Pieterburen / Klutenplas / Kwelderwandeling te Noordpolderzijl / terug via dijk en polder naar Pieterburen       ca. 14/18/24 km GR            Je hebt bij deze wandeling de keus om een korte dan wel lange wandeling te maken. In overleg met het bestuur (Els en Wieger) van de Wandelmaatjes is besloten om de wandeling ook bekend te maken voor geïnteresseerden buiten de leden van de Wandelmaatjes om. Buitenplaats Noordkust van Het Groninger Landschap zal er voor zorgen dat deze wandeling in de media, op verschillende manieren onder de aandacht wordt gebracht.  De wandeling zal starten vanuit de Buitenplaats Noordkust van Het Groninger Landschap te Pieterburen. Voorafgaand aan de wandeling gaan we koffie/thee drinken in de Buitenplaats Noordkust en hierbij is het tevens mogelijk om een film (20 minuten) te gaan bekijken, over het ontstaan van de noordkust van Groningen. Geen belangstelling voor de film, dan kun je rondkijken in het centrum met bibliotheek, winkel en andere bezienswaardigheden. Vanaf het bezoekerscentrum wandelen we via Westernieland naar de Klutenplas. De Klutenplas is in 1986 ontstaan door kleiwinning en is waardevol voor vogels zoals de kluut en planten zoals schorrekruid. Het is een overgangsgebied tussen het zoute water van de zee en het zoete water van het binnenland. Vanaf de Klutenplas lopen we over de dijk naar Noordpolderzijl waar er een kleine kwelderwandeling van 600 meter gelopen kan worden.  Als men in Noordpolderzijl het gevoel heeft ik heb genoeg gewandeld, dan is er de mogelijkheid om in de huifkar van Stichting Het Groninger Landschap te stappen. Deze zal je dan terug brengen naar het bezoekerscentrum. De route vanaf Noordpolderzijl terug naar Pieterburen zal verder via dijk en polders gelopen gaan worden. In overleg kunnen we halverwege, ook weer gebruik maken van de huifkar.  Een gedeelte van de route is gemarkeerd onder Waddenwandelen. Waddenwandelen is een ruim 1200 km wandelnetwerk door het grootste en meest gevarieerde wandelgebied van Nederland. Website: www.waddenwandelen.nl

 

Heenreis: Verzamelen CS om 9.10 uur. Vertrek 9.22 uur met de trein naar Winsum met overstap (vertrek 9.47 uur) op buslijn 68 richting Leens, aankomst 10.08 uur Pieterplein te Pieterburen. Bij deze halte zal Pia staan om de wandelaars op te vangen.

Terugreis: Vertrek Pieterplein 15.24/16.24/17.24 uur aankomst 16.12/17.12/18.12 uur in Groningen. Met overstap op trein in Winsum van 15.56/16.56/17.56 uur.

Kosten: Enkel trein € 3,40 zonder korting, enkel bus € 2,85 zonder korting.

Een vergoeding van € 5,- voor koffie/thee en versnapering, plus het gebruik van de huifkar. 

Horeca: Bezoekerscentrum Buitenplaats Noordkust van Het Groninger Landschap, Hoofdstraat 83 te Pieterburen en 't Zielhoes te Noordpolderzijl.  

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Zondag

16 maart          Kroondomein Het Loo Apeldoorn   16 km GLD

Reizen, dat is het thema van de Boekenweek in 2014. De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa zal het Boekenweekgeschenk schrijven.

De Boekenweek wordt in 2014 gehouden van zaterdag 8 tot en met zondag 16 maart. Die laatste zondag is dankzij hoofdsponsor NS opnieuw een dag waarop gratis met het Boekenweekgeschenk in de trein gereisd kan worden.

Koop in de week vooraf aan de wandeling tijdens de Boekenweek een boek ter waarde van € 12.50 of meer en je krijgt het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa cadeau. Het Boekenweekgeschenk is tevens je treinkaartje.

Wandeling: Een Koninklijke wandeling deze keer. We gaan een schitterende rondwandeling maken door het unieke en prachtige Paleispark van Kroondomein Het Loo. Kroondomein Het Loo bestaat uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het gebied is al ruim 300 jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. Het Kroondomein is een meer dan 10.000 hectare groot landgoed met een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon.  Het Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis ‘ Het Loo’ aan. De natuur wordt afgewisseld met vele cultuurhistorische elementen. In het Paleispark vindt je  Koninklijke lanen, gazons, vijvers, enkele forten, jachtverblijven, de buitens van Koningin Emma, prielen en drie schitterende sprengencomplexen. De vele paaltjesroutes worden zoveel mogelijk vermeden . Aan het einde wandelen we langs de voorkant van Paleis Het Loo.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Zaterdag

29 Maart Grolloo – Rolde ca. 18 Km DR

We wandelen van de bushalte Tienmaatsweg (enkele kilometers ten zuiden van Grolloo) langs het Andersche Diep stroomafwaarts naar Anderen. Hierna vervolgen we onze wandeling via de voormalige spoorweg (Assen – Stadskanaal) naar Rolde. De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Enkele delen van de route kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden slecht begaanbaar zijn.

 

Agenda aug-nov 2013

 

                                          Zaterdag

 

3 augustus           Ten Post - Loppersum           21 of 12 km                 Gr

Een prachtige wandeling langs ruisende korenvelden op het Hogeland; langs Wittewierum (de plek van abt Emo), via verstilde wegen naar de trekweg in Garrelsweer; over een hoogholtje en dan weer dwars door de weilanden via Wirdum naar Ekenstein; vanaf daar via een Gerichtsweg naar Loppersum.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: Vertrek 0.13 en 0.43 ( steeds om het 1/2 uur, trein)

Kosten: Heenreis € 3.26 ( € 2.15 met korting) en terugreis € 5.- (€ 3.- met korting).

Horeca: Aan begin van de tocht en bij Ekenstein

Gids: xxxxxxxxxxxxxx

 

 

                              

                                     Zaterdag

 

 17 augustus     Van Allardsoog naar Bakkeveen      15-18 km           DR/FR

Wandelen op de grens van Friesland, Groningen en Drenthe. We lopen vanuit

Een-West richting Allardsoog en komen langs het Nivonhuis en maken een wandeling door de Bakkeveense Duinen. De enorme zandvlakte die het hart van dit natuurgebied vormt, wordt omzoomd door een bos van grove dennen en berken, afgewisseld met kleine heideveldjes, een Drents landschap in Friesland

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxr.

Terugreis: xxxxxxxxxxx

Kosten: Enkele reis OV-chipkaart €5.35, dus misschien handiger om een dagkaart te kopen

Horeca: Bakkeveen of misschien wel op de Slotplaats.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

 

 

                                      Zaterdag

 

31 augustus Rondje Zoutkamp , Houwerzijl en Vierhuizen ca. 16-17 km  GR

Voor de liefhebbers van het Hogeland en voor Wandelmaatjes die graag (weer) eens een bezoek willen brengen aan Theeschenkerij annex Theemuseum in Houwerzijl is deze wandeling: “Ruiken aan de nostalgie van visserij, vesting en kerken” de gelegenheid!

We genieten van de wijdsheid van het Hogeland, bewonderen de bont geschilderde vissershuisjes in Zoutkamp en het inmiddels nationaal bekende, sfeervolle kerkje van Vierhuizen.

Heenreis: xxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Dalurendagkaart 10 verkrijgbaar bij de chauffeur of in het Qbuzz-kantoortje aan het Stationsplein.

Horeca: “Het Theemuseum” in Houwerzijl en” ’t Lachende Paard” in Vierhuizen.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

                                    Zaterdag

 

14 september   Veenhuizen – Langelo         17 km                DR

We wandelen van Veenhuizen via Westervelde en Norg naar Langelo. Een stuk van het Drenthe-pad in het Noord–Drentse landschap met weiland, bos, een weinig hei en enkele vennetjes.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Heen trein (met korting) € 3.20 en bus €3.27. Bus terug €4.06.

Horeca: Gevangenismuseum Veenhuizen, evt. verder in Norg

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Zaterdag

 

(gewijzigde versie van 27aug13)

28 september     Aduard- Noorderstation Gron.           19 km            GR

Aansluitend op de route van abt Emo start deze monnikentocht vanuit kloostermuseum "Bernardushof" te Aduard. Van hieruit lopen we in noordoostelijke richting, waar we via o.a. Fransum, Beswerd, Oostum en Wierumerschouw eindigen op het Noorderstation in de stad Groningen.

Onderweg zullen we zien hoe verrassend weids en authentiek het gebied nog is, zo vlak onder de rook van de stad Groningen. We lopen grotendeels in een gaaf weids wierdenlandschap waar oude geulen van Waddenzee hedendaags in de verkaveling nog te herkennen zijn. Tevens zullen middeleeuwse kerkjes en boerderijen op een eeuwenoude wierden te zijn. Het broedreservaat "DePaddepoel" zal ook worden doorkruist.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: €4,56 (bus €2,86 en trein €1,70 (zonder korting).

Horeca: museum ‘Bernardushof’ Aduard en kerkje Harkema in Den Ham.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

                                 Zondag

 

13 oktober Wehe-den- Hoorn- Ulrum of Leens of Wehe  16/18/19/22 km            

De wandeling zal starten aan de Mernaweg in Wehe-den-Hoorn en eindigen in

Ulrum, Leens of Wehe. Je hebt bij deze wandeling de keus om een korte dan

wel lange wandeling te maken. Tijdens de wandeling lopen we in het

zuidelijk deel van de Marnestreek met zijn aantrekkelijk open gebied met

oude wierdendorpjes, het wierdekerkhof Olle Weem en ander

bezienswaardigheden zoals kerken en de Asingaborg in Ulrum. Een klein

gedeelte van de route is opgenomen in de ANWB Wandelgids in het kader van

Waddenwandelen. Waddenwandelen is een ruim 1200 km wandelnetwerk door het grootste en meest gevarieerde wandelgebied van Nederland. Website:

www.waddenwandelen.nl

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Enkel rond € 6, -/6.50 zonder korting.

Horeca: Wehe, Houwerzijl, Ulrum en Leens

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

                                   Zaterdag

 

26 oktober                  Gieten – Westlaren                        18 km                DR

Een herfstwandeling door de bossen van Gieten naar het landgoed Terborgh. Verder via het Kniphorstbosch en De Strubben naar Westlaren.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Horeca: In Gieten en onderweg is er horeca.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

                                     Zaterdag

 

9 november                           Rondwandeling Kardinge      ca. 16 km            GR

Moeras, bos, water en weilanden vol bloemen (misschien niet meer in november); het is er allemaal in dit ‘stadse’ natuurgebied. Op steenworp afstand van de Martinitoren en bereikbaar voor iedereen vinden vlinders, vogels en vleermuizen een veilige plek. Grazende runderen zorgen ervoor dat de weilanden bloemrijk en mooi open blijven.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreisxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: €1.50 (twee maal)

Horeca: Zuidwolde, Garmerwolde.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Opmerking: De wandeling moet nog uitgezet en voorgelopen worden, dus zowel de aantal km. als de horecagelegenheden staan nog niet vast.

 

                                     Zaterdag

 

23 November               Een-West- Roden                   18,5 km              DR    

Door diverse kleine natuurgebiedjes met bos, hei en vennen. Door het prachtige landschap langs het meanderende beekje Lieverse Diep.

Heenreis: xxxxxxxxxxxxxxxx

Terugreis: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kosten: Heenreis € 5.35 ( € 3.53 met korting), terugreis: € 3.05 ( € 2.02 met korting).

Horeca In Steenbergen en Roderesch.
Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 

Agenda april-juli 2013

 

                                          Zaterdag

 

13 april    Buitenpost: Wald- en Twijzelermieden         16 km                 Fr.       

 

Een mooie voorjaarswandeling door een mooi landschap met veel weidegebieden, elzensingels, houtwallen, laarzenpaden en hoog gelegen landweggetjes.

Heenreis: Verzamelen CS om 10.00 uur, vertrek met de trein richting Leeuwarden om 10.20 uur. Aankomst om 10.42 uur in Buitenpost.

Terugreis: vertrek trein Buitenpost 16.16 uur of 16.46 uur

Kosten: enkele reis met korting €3.40 anders €5.60

Horeca: in Buitenpost

Gids: : xxxxxxxxxxxxxxxxxx

                                  

                                     Zaterdag

 

27 april                     Diever – Uffelte                   19 km                     Dr

 

We lopen een stuk van het Drenthe-pad, een afwisselende wandeling: esdorpenlandschap, bos, hei, het op één na grootste hunebed, grafheuvels.

Heenreis: verzamelen CS om 10.00 uur. Vertrek trein naar Assen van spoor 2b. Aankomst in Assen 10.32 uur. Vertrek met bus 20 om 10.45 uur. Aankomst Diever, de Brink 11.27 uur.

Terugreis: Uffelte, bushalte Dorpstraat, elk uur een bus. Met een beetje geluk kunnen we met de bus via Assen terug, anders gaan we met de bus naar Meppel en vandaar verder met de trein.

Kosten: trein twee maal €3.20(met korting), daldagkaart bus €10. Moeten we via Meppel reizen (bij aankomst in Uffelte na 17.00 uur), dan komt er €4.40 bij. Maar ik verwacht dat we wel voor 17.00 uur klaar zijn. Terug is er ook nog een mogelijkheid om in Assen verder met de bus te reizen. Dat scheelt €3.20, maar dan ben je wel lang onderweg.

Horeca: Diever; Hunehuis na 14 km (koffie- en theeautomaat).

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXX

 

                                      Zaterdag

 

11 mei 2013                  Vries-Donderen                     16 km                    DR

 

Wandelen over de Rolderrug langs een aantal natuurgebiedjes en de esdorpjes Donderen en Bunne

Heenreis: Verzamelen CS om 10.10 uur. Vertrek 10.22 uur met lijn 51 aankomst om 10.54 uur.

Terugreis: vertrek vanuit Vries om 16.42 uur aankomst in Groningen 17.14

Kosten: ongeveer 3.60 euro per rit

Horeca: halverwege in Donderen en aan het eind in Vries café Onder de Linden, Brink 4 Vries

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX   

 

          

                                    Zaterdag

 

25 mei                        Peest - Rolde                        21km                     DR.

 

We volgen het Jacobspad van Peest naar Rolde. Over het gebiedje Boze Geest bij het Loonerdiepje doet het volgende verhaal de ronde. Hier schijnt tijdens stormachtige nachten een wild steigerend paard rond te galopperen. Voor degene die erin slaagt het briesende dier te bestijgen, ligt een kostbare schat in het verschiet. Ergens in de moerassige oevers is een kistje gevuld met goudstukken verstopt. Maar tot op heden heeft nog niemand het paard kunnen bestijgen. Er ligt dus nog altijd ergens een kistje met goud...

Heenreis: verzamelen om 10.10 uur Groningen. Vertrek 10.24 uur spoor 6b trein naar Assen. Aankomst Assen 10.44 uur. Vertrek bus 83 10.47 uur. Aankomst Peest 11.11 uur.

Terugreis: van Rolde naar Groningen 17.13 uur; 18.13 uur.

Kosten: heenreis trein met korting €3.20, bus €2,83; terugreis bus €1.87, trein met korting € 3,20

Horeca: In Loon. (na 3/4 deel van de wandeling)

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

                                  Zaterdag

 

8 juni                    Rondwandeling Borger                   15 km              DR

Na de bebouwing (en dorpsbos) van Borger wandelen wij via het stroomdal van een beek de bossen van Boswachterij Exloo in. De wandeling gaat over fraaie boswegen en leuke slingerpaadjes. Onderweg komen we langs een grafheuvel en een enorme gletsjerkuil. Langs bos-, akker-, en heuvellandranden wandelen we naar Borger en terug naar de bushalte.
Heenreis: verzamelen NS om 10.00. Vertrek Qliner richting Emmen lijn 300 om 10.15 uur. Aankomst Borger
Bushalte P+R/N34
 10.55 uur.

Terugreis: elk uur om .07 en .37

Kosten: daldagkaart van € 10.00, te koop bij de chauffeur.

Horeca: op 1/3 van de afstand bij Landal Vakantiepark "Het Land van Bartje".

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

                                 Zaterdag

 

22 juni       Appelscha: Drents-Friese Wold           ca. 18 km               DR/FR

 

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied: Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland, bestaande uit ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en fraaie beekdalgraslanden. Door die bossen en over die heide en zandverstuivingen gaan we een prachtige wandeling maken.

Heenreis: Verzamelen CS om 10.10 uur. Vertrek trein om 10.24 ri. Zwolle spoor 2b, aankomst in Assen om 10.44 uur. Vertrek Qbuzz 15 ri. Heerenveen, aankomst bushalte Smidslaantje in Appelscha om 11.23 uur.

Terugreis: twee keer per uur.

Kosten: Qbuzz twee maal €3.52 (met korting), NS twee maal €3.20 (met korting)

Horeca: onderweg

gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

                                   Zaterdag

 

6 juli                       Rondje Winsum                        19 km                            GR.

 

Deze wandeling laat zien hoe oud en hoe bijzonder het landschap rond Winsum is. We volgen de 1000 jaar oude voetsporen van de monniken van Aduard. We lopen over historische laantjes en komen op plekken waar de tijd verstild is. Tegelijkertijd dient de moderne tijd zich op niet mis te verstane wijze aan in de vorm van megagrote wiekende windturbines, razend verkeer over een kleine wierde en nieuwe gemalen die Groningen voor een diep dal moeten behoeden.

Heenreis: Verzamelen CS om 10.05 uur, vertrek trein naar Winsum om 10.22 uur (richting Roodeschool, spoor 2a) aankomst in Winsum om 10.37 uur. De trein gaat langs Station Noord, voor de liefhebber, want Marte wacht daar op eventuele wandelmaatjes.

Terugreis: twee keer per uur.

Kosten:€ 6.80 (vol tarief), €5.40 (20% korting), €4.00 (40% korting)

Horeca: in Winsum en Eenrum

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

                                     Zaterdag

 

20 juli        Rondwandeling bij Vlagtwedde         17 à 19 km                 GR.

Gewijzigd door omstandigheden. Nieuwe wandeltocht: Rondje Haren GR

 

Omdat het zomer is trekken we er wat verder op uit. We hebben tenslotte de tijd.

Het dal van de Ruiten A is puur natuur, compleet met restanten van oerbossen, wilde orchideeën en oud-Hollandse lakenvelders. We passeren Smeerling, waar niet alleen de natuur, maar ook enkel boerderijen in het bezit zijn van Natuurmonumenten. Langs de Ruiten A loop je het ene moment door bloemrijke graslanden en het andere moment door ongeordende bossen.

Heenreis: verzamelen CS om 9.10 uur. Vertrek trein naar Winschoten om 9.22 uur. Aankomst 9.56 uur in Winschoten Vertrek bus 14 om 10.02. Aankomst Vlagtwedde om 10.26 uur

Terugreis: In Vlagtwedde bus 14 bijvoorbeeld om 15.59 uur. (ieder uur) Aankomst Winschoten om 16.24 uur. Vertrek trein in Winschoten om 16.31 uur. Aankomst Groningen om 17.07

Kosten: met korting 7 euro enkele reis

Horeca: in Smeerling na 3 kilometer (dit is een inschatting) en aan het einde in Vlagtwedde (wanneer we op de bus moeten wachten)

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

 

 

 

 

2012 - 2013

Agenda December-Maart

 

Let op!  Let op! Voor de wandeling van 26 december (2e kerstdag) is een verplichte aanmelding vereist! Meld je aan bij Carola email carolauv@hotmail.nl. Vergeet het niet! Zonder aanmelding geen deelname!

 

Zaterdag 8 december Vries - Eelderwolde (evt. Hoornsemeer) 19(21) km GR. Deze wandeling kan ingekort worden tot ca. 14 km.

Langs ijsbanen, meisje van Yde, kerkpad, door Eelder-Paterswolde landgoederen, een vlindertuin + een paar kilometer Eelderpeizermade. Het is een leuke afwisselende wandeltocht en ligt er al sneeuw?

Heenreis: verzamelen om 09.30 uur CS. Vertrek om 09.48 uur lijn 51. Aankomst in Vries 10.22 uur.

Terugreis: Eelderwolde 16.05; 16.35; 17.08 uur en Hoornsemeer 16.17; 16.47; 17.16 uur.

Kosten: heenreis €3.24, terugreis €1.55

Horeca: en tevens start café Onder de Linden, Brink 4 Vries; halverwege bij het vliegveld en op eind evt. bi het Scandinavisch dorp.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Verplichte aanmelding! Opgave: uiterlijk 20 december via e-mail: carolauv@hotmail.nl. Als je jezelf niet hebt opgegeven kun je niet meelopen!

2e kerstdag                   Ezinge-Sauwerd                     14 km                 Gr

We lopen een deel van het Westerkwartierpluspad en daarna een stuk Groene Wissel Sauwerd. De start is in Ezinge en we lopen via Feerwerd, Aduarderzijl, Garnwerd, Groot en Klein Wetsinge naar station Sauwerd.

Volgens oude traditie gaan op tweede kerstdag belangstellenden na de wandeling ergens uit eten.

Heen: Verzamelen CS 10.15 uur. Vertrek lijnbelbus 35 Winsum 10.33 uur. Aankomst halte Ezinge Brug om 11.16 uur.

Terug: trein Sauwerd elk uur.27 en .01 (reistijd 12 minuten)

Kosten: bus Ezinge € 5,24 enkele reis (gereduceerd tarief € 3,94); trein Sauwerd-Groningen € 2.50 (met korting € 1.50)

Horeca: Ezinge en Garnwerd

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

zaterdag 5 januari Hoogkerk – Paterswolde 20 (of 14) km Gr/Dr

Nadat we de suikerfabriek achter ons gelaten hebben, komen we in de rust van de onlanden tussen Groningen en Peize: leegte, ruigten, waterplasjes. Langzamerhand begint het landschap iets te veranderen; leegte maakt plaats voor zo hier en daar struikjes, bosschages, bomen. Via Peizerwolde komen we in Peize. Hier kun je ook na een klein stukje lopen op de bus naar Groningen stappen, als je 14 km genoeg vindt. Een coulisselandschap brengt ons uiteindelijk naar Paterswolde.

Heenreis: verzamelen CS om 10.05 uur. Vertrek bus lijn 8 om 10.20 uur. Aankomst Kerkstraat Hoogkerk om 10.34 uur.

Terugreis: van Hortensialaan Paterswolde terug naar Groningen, twee maal per uur een bus.

Kosten: heen €1.51, terug €2.30.

Horeca: na 13 km in Peize. (dus thuis vooraf koffie drinken of koffie/thee mee)

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 19 januari 2012       Baflo-Tinallinge               15 km.                         Gr..

Een mooie winterwandeling langs oude wierdendorpen. We starten bij het oude stationnetje van Baflo

Heenreis: Verzamelen CS om 10.35 uur, vertrek met Trein richting Roodeschool om 10.52 uur. Aankomst om 11.12 uur in Baflo.

Terugreis:vertrek trein Baflo om 22 en 52 ieder uur

Kosten:treinkaartje met korting 4.60 euro

Horeca: cafe Beuving vlak bij het station (gaat speciaal voor ons eerder open)

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

  

Zaterdag 2 februari    Rondwandeling Grolloo      19 km                 Dr

Grolloo: op avontuur in boswachterij Grolloo. Vanuit het rustiek Drentse dorpje Grolloo wandelen we over graspaden langs beken naar de boswachterij. Vervolgens over prachtige stille bos- en graswegen, over spannende slinger- en struinpaden, over prachtige heidevelden en langs een enkele ven. Na Schoonloo wandelen we door landelijk gebied, wat bos en langs een meer.

Heenreis: Verzamelen CS 9.40 uur. Vertrek trein naar Assen 9.54 uur, aankomst trein Assen 10.14 uur. Vertrek bus 21 om 10.31 uur, aankomst Grolloo 10.51 uur.
Terugreis: Vertrek vanuit Grolloo met bus 21 om 17.09 uur, aankomst Assen 17.29 uur. Met de trein naar Groningen om 17.33 uur, aankomst om 17.53 uur.
Kosten: enkele reis €7,65 en €5,65 met korting
Horeca in Grolloo en in Schoonloo
Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

dag Wieger,
 
Ook wij (Loes en ik) zijn gisteren gaan voorlopen. Hebben ook ontdekt dat de treintijden anders zijn geworden.
Zou jij onderstaand bericht aan alle wandelmaatjes willen zenden?
 
Zaterdag 2 februari 2012
Verzamelen CS 9.40 uur
Vertrek trein naar Assen 9.54 uur
Aankomst Assen 10.14 uur
 
Wanneer mensen na 12 kilometer willen stoppen, dan is dat mogelijk.
Om 15.06 uur vertrekt in de buurt van Schoonloo de bus naar Assen.
 
Gisteren hebben wij veelal over zéér drassige paden gelopen. Hoe dat op 2 februari is weten wij natuurlijk niet. Maar houd er rekening mee!
Daarnaast hebben we geluncht op de grond gezeten op een zandpad bij gebrek aan bankjes of andere zitmogelijkheden. Dus een plastic zak is zeer handig.
 
In Grolloo (aan het begin) en in Schoonloo (na 12 kilometer) kunnen we in een horecabedrijf binnen zitten en ons opwarmen.
 

 

 

 

Zaterdag 16 februari   Rondwandeling Stadskanaal           16 km.       Gr.

Een wandeling langs een museumspoorlijntje in Musselkanaal, door het jonge Vledderbos, over gras- en slingerpaden en langs een enorme bosvijver. Na een doorsteek door de Broeklanden van oude kreek ‘De Page’ belanden we in de bossen van recreatiegebied ‘Het Page-Dal’ met ook daar weer prachtige slingerende bospaadjes. Door en langs fraaie, waterrijke parken wandelen we ongemerkt door de bebouwing weer terug naar het busstation.

Heenreis: Verzamelen om 09.30 uur CS, vertrek Qbuzz 73 om 09.49 uur richting Emmen, aankomst Stadskanaal om 11.01 uur.

Terugreis: Vertrek om 33 minuten ieder uur.

Kosten: dagkaart €10,-, te koop in de bus bij de chauffeur

Horeca: kan aan het begin in Stadskanaal, maar ook na ca. 2 uur wandeling halverwege in café Veldzicht in Vledderveen.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zondag 03 maart     Hoogeveen – Pesse     max. 20/22 km                 DR

Ons einddoel wordt Pesse. We volgen een combinatie van de wandelroute ‘Loop van het Oude Diep’ en het ‘Westerbork pad’ en eigen aanpassingen . Het Oude Diep is een voormalige Drentse beek die (in ere) hersteld is. Voor info, zie: www.deloopvanhetoudediep.nl

van het Drents Landschap en westerborkpad.nl

Heenreis: Verzamelen Groningen CS 9.25uur. Vertrek om 9.54 uur met de trein naar Hoogeveen (richting Zwolle), aankomst om 10.34 uur.

Terugreis: met bus 32 van Pesse-Hoogeveen 1 keer per uur; om: *.36 uur.

Kosten: trein: Groningen .-Hoogeveen: 2 maal €5,80 (korting) + bus Pesse-Hoogeveen à €1,50

Horeca / pauze: in ieder geval aan het eind in Pesse

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag 16 maart             rondwandeling Anloo            21 km.          DR.

Beek- en esdoornlandschap met Saksische boerderijen en middeleeuwse kerken. Het eeuwenoude landschap is hier bewaard gebleven

Dennenbossen en heidevelden wisselen pittoreske dorpjes en kronkelende beekjes af. Wij lopen langs eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden. Het Schipborger Diep kronkelt door de prachtige dotterbloemhooilanden. De rust is hier bewaard gebleven.

Heenreis: Verzamelen om 9.45 uur, vertrek met Q liner 300 om 10.00 uur. Aankomst 10.23 uur in Annen oprit N 34.

Terugreis: 16.09, 17.09, etc.

Kosten: 2x € 3,82

Horeca: Halverwege in Zeegse.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zondag 24 maart         Gooise Lusthoven                  18 km                           NH

“Gouden tijden en zwarte bladzijden”: thema van de Boekenweek (16 t/m 24 maart) 2013. Vrij reizen valt dit jaar op de laatste zondag van de Boekenweek. Koop in de week vooraf aan de wandeling tijdens de Boekenweek een boek ter waarde van € 12.50 of meer en je krijgt het Boekenweekgeschenk van Kees van Kooten cadeau. Deze novelle van Kees van Kooten is tevens je treinkaartje.

Wandeling: Een oude NS-wandeling die ooit in samenwerking met Natuurmonumenten was ontwikkeld. De route gaat over prachtige

 's Gravelandse buitenplaatsen tussen Bussum en Hilversum. Veel natuur en parkachtige landschappen dus. Juist in het vroege voorjaar wanneer het meeste blad nog niet aan de bomen zit geeft deze wandeling schitterende doorkijkjes. Mogelijk kunnen we op twee derde van de route een mooie tuin bezoeken.

Kosten: Boekenweekgeschenk (zie boven) of een actiekaartje (Blokker, Kruidvat, etc.).

Heenreis: Verzamelen CS 8.40 uur. Vertrek 9.07 uur van spoor 4b. Aankomst in Amersfoort 10.52 uur, spoor 7. Vertrek met de sprinter uit Amersfoort om 11.07 uur van spoor 5a. Aankomst Bussum-Zuid 11.27 uur.

Terugreis: twee maal per uur gaat er een trein met overstap in Amersfoort.

Horeca: bezoekerscentrum Natuurmonumenten na 6 km, of even verderop café de Blooper.

Culinaire genoegens: Na afloop voor degene die wil, ergens eten.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Maandag tweede paasdag 1 april      Leek -Groningen         20km        GR

Een wandeling van Leek via Nienoord naar Lettelbert, door de Letterberter petten naar Enumatil en Oostwold richting Peizermade weer terug naar de stad.

Heenreis: Verzamelen om 9.55 uur in de hal CS Groningen. Vertrek met Q-Liner 316 om 10.10 uur, aankomst in Leek om 10.40 uur.

Kosten bus: €3.30

Gids: Trijnie Oldenziel, email: oldtrijn@hotmail.com, tel. 050 5268485 op de wandeldag mobiel 06 1489 7447.

N.B: Ik heb er nog geen zicht op, of er horeca open is op die dag. Ook de bus-tijden kunnen veranderd zijn…………… de nieuwe dienstregeling is nog niet bekend!

 

 

Augustus t/m november 2012

 

 

Zaterdag             4 augustus Rondwandeling Sauwerd      14 km           GR
Deze Reitdiep wandelroute gaat langs oeverwallen en oude meanders. We lopen langs Klein- en Groot Wetsinge, maken een uitstap naar Garnwerd en via de gehuchten Wetsingerzijl en Hekkum komen we weer terug in Sauwerd.
Heenreis: Verzamelen CS om 9.50 uur. Vertrek trein om 10.02uur, aankomst Sauwerd 10.11uur.
Terugreis.15 en.45 uur
Kosten: €3 retour (met korting).

Horeca: halverwege in Garnwerd
Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Zaterdag 18 augustus    Veenhuizen-Appelscha        18 km            DR/FR

Een stukje Drenthe pad met als startpunt de vm. Strafkolonie Veenhuizen daarna volgen we de wandeling door het hoogveenlandschap van de Fochtelooerveen, de liefhebbers kunnen nog een bezoekje brengen aan de uitkijktoren met uitzicht op een on-Nederlands savanneachtig landschap.

Heenreis: Verzamelen CS om 9.50 uur, vertrek met trein richting Assen om 10.07 uur. Aankomst om 10.26 uur. We gaan verder met bus 14 richting Leeuwarden om 10.37 uur. We stappen uit bij halte Generaal v.d. Boschweg, Veenhuizen om 11.03 uur.

Terugreis: Buslijn 15 Appelscha om 16.23 uur halte Smidslaantje aankomst Assen 16.58 uur.

Vertrek Trein richting Groningen 17.09 uur aankomst Groningen 17.28 uur.

Kosten: Retour Groningen-Assen trein € 6.80 en bus 2 keer €3.50.

Horeca: Gevangenismuseum Veenhuizen, evt. theetuin in Ravenswoude of aan het eind van de wandeling

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Zondag 2 september             Eext-Rolde          20 km                           DR.

Via Eext lopen we naar de boswachterij Anloo met o.a. het Pinetum, via het Gagelveen en de Zuideres wandelen we naar Gasteren en uiteindelijk gaan we via het Balloërveld naar Rolde.

Heenreis: Verzamelen CS om 9.45 uur. Vertrek met Qliner 300 om 10.00 uur. Aankomst OV knooppunt N33/N34 Gieten om 10.29.

Terugreis: In Rolde gaat twee maal per uur een bus naar Assen. Vervolgens met de trein naar Groningen.

Kosten: heenreis€ 4.54, terugreis €6,76 (met korting €4.76)

Horeca: halverwege de wandeling bij pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

 

Zaterdag 15 september            rondwandeling Heerenveen        20 km          FR

Met deze wandeling maak je uitgebreid kennis met het enorme, schitterende Landgoed Oranjewoud. Je wandelt er langs weilandjes, afgewisseld door bos, oude lanen met majestueuze beuken en eiken, parken en waterpartijen en een handvol indrukwekkende mooie landhuizen en boerderijen. Op de terugweg wandel je door en langs een hypermoderne, architectonisch zeer interessante woonwijk. In Mildam kun je een bezoek brengen aan de Ecokathedraal http://www.ecokathedraal.nl/

Heenreis: Verzamelen CS om 9.40 uur. Vertrek trein richting Leeuwarden om 9.53 uur, aankomst in Leeuwarden 10.29 uur. Vertrek trein richting Heerenveen om 10.46 uur, aankomst in Heerenveen om 11.02 uur.

Terugreis: Ieder uur om 23 min en 34 min. over het heel uur.

Kosten: dagkaart €16.-

Horeca: In Heerenveen en in Mildam

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Zondag 23 september: VERVALLEN

 

Zaterdag 29 september    Groningen – Scharmer     18 km                 GR

Wandeling via Haren, Waterhuizen en Westerbroek naar Scharmer.

De wandeling is in te korten door in Waterhuizen ( na 13 km) de bus naar Groningen te nemen.

Heenreis: Verzamelen 9:45 uur CS. Vertrek 10:00 uur

Terugreis: Waterhuizen naar Groningen, vertrektijden .41 (rotonde Waterhuizen )

Terugreis: Scharmer naar Groningen, vertrektijden .45 (borgmeren Scharmer)

Kosten: Terugreis: €2.80

Horeca: Groningen, Waterhuizen, Scharmer

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Zaterdag 13 oktober Boventilsterweg/Saaksum/Grijpskerk 18/19 km GR.               De wandeling zal starten aan de Boventilsterweg en eindigen in Grijpskerk. Tijdens de wandeling lopen we in het cultuurlandschap van het Groningse Humsterland. In de route is een laarzenpad opgenomen. Een alternatief is aanwezig bij te drassige grond. Vervolgens gaat het richting Kommerzijl om langs de NAM locatie naar Grijpskerk te wandelen. Bij de gaslocatie is in 1997 een natuurgebied aangelegd en dit is een afwisselend gebied met bosjes, water en grasvelden.

Heenreis: Verzamelen CS om 10.15 uur. Vertrek 10.27 uur met de Qbuzz lijn 35 richting Oldehove, aankomst 11.07 uur Boventilsterweg. Bij deze halte zal de gids Pia staan om de wandelaars op te vangen.

Terugreis: Vertrek vanuit Grijpskerk 16.36/17.06 uur, aankomst 16.53/17.23 uur in Groningen.

Kosten: Enkel (bus) Groningen/Boventilsterweg € 3,40, enkel (trein) Grijpskerk/Groningen € 3,80 reductie € 2,30.

Horeca: Niehove en Grijpskerk.

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX.

 

 

Zaterdag 27 oktober             Rondje Winschoten              22 km.  GR

We starten op het station van Winschoten en lopen via het Rosario de stad uit richting het Oldambt meer. We gaan linksom, dus aan de Westzijde van het meer richting Midwolderbos. Vervolgens onder het tunneltje door naar Scheemda, Heiligerlee, Westerlee weer terug naar Winschoten. Een mooie afwisselende tocht langs het meer, door de bossen over graspaden door de velden. Onderweg is het mogelijk om de bus terug te nemen naar Winschoten, voor wie 22km te ver is!

Heenreis: Verzamelen om 10.00 uur CS. Vertrek met de trein van 10.18 uur richting Leer. Aankomst in Winschoten: 11.00 uur.

Terugreis: Winschoten naar Groningen vertrektijd 17.24 uur, 17.54 uur etc. aankomst in Groningen 40 minuten later.

Kosten: 2x €3.70.

Horeca: onderweg is er weinig tot geen horeca onderweg, of wij moeten er voor omlopen, dit kan natuurlijk altijd in overleg! Aan het eind in Winschoten is er wel horeca.

Gids: TXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Zaterdag 10 november          Loppersum: drie Groninger dorpen         18 km Gr.

Over rustige asfaltweggetjes, schelpenpaden, landwegen, boerenerven en prachtige graspaden wandelen we van het ene naar het andere authentieke Groninger dorp. Loppersum met het karakteristieke Hotel Spoorzicht en gezellige winkelstraatje. Het terpdorp Westeremden met een prachtig kerkje en museum De Weem, met stillevens van Henk Helmantel, we nemen even pauze om al dit moois te bekijken. Helaas is het museum van Helmantel al gesloten. Zeerijp met eveneens een fraai kerkje en een schitterende molen. Normaal gesproken zijn alle kerkjes voor bezichtiging geopend! En onderweg geniet je natuurlijk van het fantastische Groninger landschap.

Heenreis: verzamelen om 9.50 uur op het CS te Groningen. Om 10.06 uur vertrekt de trein naar Loppersum.

Terugreis: ieder half uur vanuit Loppersum.

Kosten: enkele reis €4,80 of € 2,90 (met korting)

Horeca: te Westeremden theeschenkerij ’t Olde Regthoes en onderweg (naar behoefte) boerderij De Diek’en

Gidsen: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Zaterdag 24 november   Appingedam-Slochteren        16 km               Gr.

Een mooie novemberwandeling door het Groninger landschap tussen de stad Appingedam met zijn hangende keukens en de Fraeylemaborg via het Schildmeer

Heenreis: Verzamelen CS om 9.45 uur, vertrek met trein richting Delfzijl om 10.02 uur. Aankomst om 10.32 uur .

Terugreis: Buslijn 78 Slochteren halte Freaylemaborg vertrek 16.32 uur

aankomst Groningen 17.19. uur

Kosten: heen €3.70 (met kortingskaart) terug €3.99

Horeca: in ieder geval ergens in Appingedam

Gids: XXXXXXXXXXXXXXXX.                                  

 

 

 

 

            Wandelagenda april t/m juli 2012

 

Zaterdag 14 april     Marum-Jilt Dijksheide                18 km.                      GR.

Een wandeling langs het laatste stukje heide in het Westerkwartier

Heenreis: Verzamelen CS om 9.50 uur, vertrek met Qliner304 om 10.07 uur. Aankomst om 10.34 uur halte Marum/A7.

Terugreis: halte Marum/A7, 1 bus per uur 16.26 uur, aankomst in Groningen 16.52 uur.

Kosten: twee keer € 4.01

Horeca: in Marum

Gids: xxxxxxxxxxxxxx

 

 

Maandag 30 april          Annen-Spijkerboor              16 km                     DR.

Wandeling in de "nieuwe natuur" tussen Annen en Spijkerboor. We lopen naar het mooie Annen, met oude kern. Dan via de graslanden (drassig?!) en "nieuwe natuur" van het aloude Hunzedal naar Spijkerboor. Hier kunnen we eventueel pauzeren. Vervolgens verder langs de Duunsche landen terug naar Annen.

Heenreis: Verzamelen CS om 10.45 uur. Vertrek met Qliner nr. 300 richting Emmen om 11.00 uur. We stappen uit bij de afrit naar Annen op de N34 om 11.18 uur.

Terugreis: vanuit Annen om 16.18 bushalte Zuidlaarderweg 90 (eerder 15.18 later: 16.57)

Kosten: twee keer €4.--

Horeca: geen.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 12 mei   Rondwandeling Leeuwarden   21 (of 15) km              FR.

Een wandeling, deels door de stad, deels langs dorpjes op het Friese platte land. We beginnen onze wandeling op het station in Leeuwarden en doen allerlei leuke plekjes in het centrum van deze elfstedenstad aan. Langs water, door hofjes, langs tuinen, door stegen, om kerken heen. Buiten de stad dorpjes als Snakkerburen, Lekkum, Wijns en Jelsum. En zo vervolgen we onze tocht langs de Dekemastate weer naar Leeuwarden waar de Prinsentuin nog op ons wacht.

Heenreis: Verzamelen CS om 9.40 uur. Vertrek trein: 9.53 uur, aankomst Leeuwarden 10.29 uur.

Terugreis: Vanaf station Leeuwarden, 2 treinen per uur. (De gids zal jullie op het station in Leeuwarden verlaten, aangezien hij een andere richting opgaat).

Inkortingsmogelijkheid: Vanuit Jelsum (na 15 km) vertrekken er elk uur 3 bussen naar het station in Leeuwarden.

Kosten: trein € 10.80 (met korting), pont €1, (en evt. bus €1.35).

Horeca: ‘de Winze’ in Wijns, eventueel op de terugweg in de stad (diverse mogelijkheden)

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Zaterdag 26 mei            Usquert-Uithuizen            17km                          GR.

Dit is een deel van het Wad- en Wierdenpad, waarbij we ruim 6 km. over de zeedijk bij de Waddenzee lopen.

Heenreis: Verzamelen 9.50 uur op CS. Vertrek trein naar Usquert om 10.06 uur, aankomst 10.36 uur.

Terugreis: twee maal per uur gaat er een trein van Uithuizen naar Groningen.

Kosten: naar Usquert €3 (met korting), €5(zonder korting). Vanaf Uithuizen €3,40 (met korting), € 5,70 (zonder korting).

Horeca: Na 4,5 km. ‘’t Zielhoes’ bij Noordpolderzijl.

Gids: xxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 9 juni             Veendam: Het Kloosterveen      19km             GR.

De wandeling gaat door de groenstroken van Veendam, over land- en graswegen door weids akkerland en enkele bossen naar een enorm en gevarieerd natuurgebied ‘Natuurpark tussen de Venen’.

Heenreis: Verzamelen CS om 9.50 uur. Vertrek met de trein naar Veendam om 10.03 uur. Aankomst 10.33 uur.

Terugreis: Twee keer per uur een trein vanuit Veendam naar Groningen

Kosten: Twee keer €3.20 (met korting) of twee keer €5.40 (zonder korting)

Horeca: Twee keer, in Veendam, na een ongeveer een uurtje gewandeld te hebben en in de Heemtuin in Muntendam.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 23 juni           Assen-Rolde                 21 km                       DR.

Vanaf het station in Assen wandelen we via het Wandelspoor naar Balloo, vervolgens via de Rolder-Es route naar Rolde. Na bewondering van de kerk en de hunebedden, wandelen we terug naar het station in Assen.

Heenreis: Verzamelen Groningen CS om 9.55 uur. Vertrek 10.07 uur met de trein richting Schiphol spoor 3b. Uitstappen om 10.26 uur station Assen.

Terugreis: Met de trein 3x per uur terug naar Groningen.

Kosten: Retour Groningen-Assen € 6,20 (met korting) € 10,20 (zonder korting).

Horeca: Halverwege de wandeling.

Gidsen: xxxxxxxxxxxxx

 

 

Zondag 8 juli              Rondwandeling Nuis           ca. 19 km                      Gr.

Een wandeling over kerke- en graspaden, door stukjes bos en weiland. Het Gronings coulisselandschap op zijn mooist! Op de terugweg bij museum ‘’t Rieuw’, gevestigd op het landgoed ‘Coendersborch’, kan bij mooi weer een kopje thee/koffie in de tuin genuttigd worden.

Heenreis: verzamelen CS om 9.55 uur. Vertrek om 10.08 met de Qliner 304, aankomst bushalte A7 Marum om 10.34. Aanlooproute van ± 12 minuten naar startpunt ’t Malijk.

Terugreis: bushalte A7 Marum 16.23 uur of 17.23 uur Qliner 304.

Kosten: € 4.15 (enkel met korting) € 2.74 voor de bus

Horeca: alleen bijna aan het eind

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zondag 22 juli               Borkum              15-17 KM                     Duitsland

Het is leuk om deze zomer weer eens naar een eiland te gaan. We gaan er een gezellig dagje van maken. Als het mooi weer is kunnen wij de wandeling aanpassen en gaan zwemmen, dus neem je zwemspullen mee! Daarna lekker bijkomen onder het genot van een drankje en/of hapje op één van de vele terrassen.

Heenreis: Verzamelen om 8.50 uur op het CS Groningen.

De touringbus van ARRIVA vertrekt om 9.10 uur bij de brug (museum)

Kosten: €18.20 all-in (bus-boot en treintje op het eiland), te koop bij het VVV en bij Arriva.

Terugreis: laatste boot, wij zijn dan rond 20.00 uur weer in Groningen.

Gids: xxxxxxxxxxxxx

 

 

      Agenda december 2011- maart 2012

 

 

Zaterdag  10 december              Winsum-Groningen CS          18 km      GR.

Het tweedaagse traject van de Tocht om de Noord liep dit jaar van Kloosterburen naar Anloo. Wij lopen de route van het station Winsum naar de stad via Onderdendam, Bedum en Zuidwolde.

Heenreis: verzamelen CS om 9.50 uur. Vertrek 10.06 trein naar Winsum. Aankomst 10.21 uur.

Terugreis: geen

Kosten: enkel trein Groningen Winsum € 3.20 reductie € 1.90.

Horeca: Bedum en/of Zuidwolde

Gidsen: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Maandag 26 december 2011       Norg-Roden           20 km.               DR.

Vandaag 2e kerstdag doen we een stukje Drenthepad, hopelijk met sneeuw.

We starten in Norg en gaan via de bossen van de Langeloerduinen naar Langelo, vandaar vervolgen we onze weg naar Roderesch voor hopelijk een koffiestop in de bekende herberg de Es, daarna komen we door het Moltmakerstuk en het Mensingebos. We eindigen de wandeling in Roden.

Heenreis. Verzamelen om 9.50 uur, vertrek 10.06 uur, aankomst Assen 10.24 uur, vertrek bus Norg lijn 83 om 10.41 uur, aankomst Westeind, Norg om 11.08 uur.

Terugreis: Vertrek vanuit Roden om 16.49 uur of 17.06 uur

Horeca: Norg, Roderesch, Roden

Extra: om een traditie in stand te houden na de wandeling mogelijkheid om ergens te gaan eten met wie dat wilt.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 7 januari Hoogkerk-Dorkwerd-Hoogkerk 17 km. GR..

De eerste wandeling van het nieuwe jaar blijven we dicht bij huis, we lopen over oude landwegen langs open weidelandschappen, middeleeuwse kerkjes,( wierden)dorpjes als Leegkerk, Nieuwklap, Dorkwerd

Heenreis. Verzamelen om 10.20 uur, vertrek per Stadsbus lijn 8 10.34 uur, aankomst Hoogkerk, halte Fabriekslaan 10.48 uur

Terugreis: Vertrek vanuit Hoogkerk, halte Fabriekslaan 16.37 uur of 17.07uur

Horeca: Nieuwklap

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zondag 22 januari van Kolham via de polders naar Harkstede 17–19 km     GR.

We lopen van het ene naar het andere dorp, via o.a. de Westerpolder, het natuurgebied Woudbloem en de Rijpstrapolder en door vrijwel ongerepte natuur. De wandelaars van de kerstwandeltocht van vorig jaar herinneren zich nog de dichte mist. We hebben dus vaker gestruind in dit poldergebied. Deze keer zal je meer en onbekende polder en natuurgebied ontdekken. En verder zal je op verrassende plekjes stuiten (zoals een oude boomgaard en erfenissen van oude bewoners). Bij helder weer zijn er fraaie vergezichten. Dit alles lag toen verborgen onder een pak mist. We lopen daarbij veel onverhard. Houdt bij dooi en vochtig weer wel rekening met drassigheid.

Heenreis: Verzamelen op CS om 10.10 uur. Vertrek met buslijn 78 richting Siddeburen om 10.23 uur. Uitstappen in Kolham , halte Vrouwenlaan om 10.53 uur.

Terugreis: vanuit Harkstede met buslijn 78, 1 keer per uur, om kwart voor.

Kosten: OV-chipkaart (zonder korting): €3,10 + €2,22

Horeca: Voor liefhebbers vooraf van 9.30 uur – 10.10 uur in de stationsrestauratie CS Groningen en achteraf in Harkstede.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 4 februari 2011           Haren-Zuidlaren             15km             DR.
 We lopen deels over het Pieterpad en deels over het Drenthepad. Driekwart van de route gaat over onverharde paden. We komen langs Sassenheim, de Appelbergen, over de Hondsrug, door het Noordlaarderbos en langs hunebedden en keuterboerderijen.
Heenreis: Verzamelen CS om 10.15 uur. Vertrek trein richting Zwolle om 10.30 uur. Aankomst Haren 10.35 uur
Terugreis: Vanuit Zuidlaren, bus 59, ieder uur.
Kosten: Heenreis trein 2 euro ( 1,20 euro met korting) en terugreis bus 2,94 euro ( 1,94 met korting)
Horeca: halverwege en aan het einde
Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zondag 19 februari           Groningen – Eelde            18 km                  GR.

Een wandeling vanuit de stad via de westkant van het Paterswoldse meer door de landgoederen Vennebroek, de Duinen en Vosbergen naar het vliegveld in Eelde, waar wij de bus terug nemen naar de stad.

Heenreis: Verzamelen Groningen CS om 11.30 uur.

Terugreis: Vanaf het vliegveld in Eelde gaan er 3 bussen per uur terug.

Kosten: € 2.50 voor de bus

Horeca is er voldoende onderweg.

Gids: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

Zaterdag 3 maart     Rondwandeling Stedum      ca. 18 km           GR.

Een wandeling door het zeekleilandschap van Fivelingo, via o.a. Westeremden en Loppersum.

Heenreis: Verzamelen CS om 9.50 uur. Vertrek trein: 10.02 uur, aankomst Stedum: 10.22 uur.

Terugreis: 2x per uur uit Stedum, x.01 uur en x.31 uur.